Prvi Karlovački

Novi višenamjenski park od idućeg proljeća uz zgradu “Hrvatskog”

14.03.2019

Karlovac

Na Maloj sceni Hrvatskog doma jučer je održana tribina “Od Scene do Hrvatskog – društvenost i kultura u centru”. Tema tribine bilo je informiranje i uključivanje građana u proces revitalizacije Hrvatskog doma, koji se zagovara ovim dvogodišnjim projektom čija je provedba počela krajem listopada prošle godine. Tribinu je moderirala Manuela Kasunić iz udruge KA-MATRIX, a gošće tribine bile su Kristina Pongrac iz Društvenog centra Čakovec, Marija Kolb, iz organizacije Kotar Festa koji se održava u Delnicama i Maja Purgar ispred Grada Karlovca, koji je vlasnik Hrvatskog. Tribini je prisustvovala i prisutne pozdravila zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić. Ivana Francišković Olrom, voditeljica projekta „Hrvatski dom u centru“ rekla je da je glavni cilj tribine uključivanje građana u procese revitalizacije zgrade i sadržaja.

-Želja nam je da budućnost ovog prostora u kojem trenutno djeluje i kojim upravlja Savez udruga KAoperativa, bude na korist svim građanima grada Karlovca, bez obzira na afinitete i starosnu dob, kaže Francišković Olrom. Isto tako, namjera nam je da u ovoj zgradi, budućem društveno-kulturnom centru svoj dom pronađu primarno organizacije koje se bave nezavisnom kulturom kao i raznovrsni programi i sadržaji namijenjeni svim građanima i širokom krugu ljudi. U sklopu ovog projekta grad Karlovac postat će od proljeća iduće godine bogatiji za jedan višenamjenski park, najavila je Ivana i dodaje da će urbani park biti izgrađen na zelenoj površini uz lijevu stranu zgrade Hrvatskog, u kojem će se održavati brojene radionice, koncerti, razna druženja i slični programi. Kroz ovaj projekt razvit ćemo model upravljanja parkom, koji bi onda trebao poslužiti kao model kojim ćemo u budućnosti upravljati društveno-kulturnim centrom Hrvatski dom.

Imam osjećaj da se stvari polako kreću, pomakle su se s mrtve točke, no ukoliko naši građani, odnosno sadašnji i budući korisnici ne znaju što se do sada napravilo i ako nemaju informaciju o budućim aktivnostima i planovima onda ni naš posao nema smisla, jer na njima je da nas podrže  kao što to čini i Grad.  Ponavljam, za ovaj prostor postoji dobra perspektiva, zato nam je važno da i građani kontinuirano budu uključeni i da kažu kakve sadržaje i programe ovdje žele. Iako konkretnih zaključaka na tribini nije bilo, drago nam je da smo na ovaj način pokrenuli određeni dijalog, a s medijskom kampanjom nastavljamo uskoro, zaključila je Francišković Olrom.

Nositelj projekta je Savez udruga KAoperativa, partner na projektu je Grad Karlovac. Projekt sufinancira Europska unija, sredstvima Europskog socijalnog fonda. Dodajmo ovome da u okviru projekta, danas i sutra od 9.30 do 15.30 sati, na Maloj sceni održava se radionica “Menadžment u kulturi”. Radionica se baviti odnosom organizacija u kulturi i okoline, a voditi će je Davor Mišković iz riječke udruge Drugo More. (rb)

Foto :KAoperativa