Prvi Karlovački

Međunarodna likovna kolonija u Domu na Baniji ugostila 40-ak umjetnika

13.04.2019

Mozaik

To je nešto čime obogaćujemo umjetnički kapital naše ustanove i posredno korist ostvaruju naša djeca koja se bave nečime čime nisu u doticaju, rekla je ravnateljica Martina Brajdić Manojlović

U Domu za odgoj djece i mladeži na Baniji jučer i danas održava se jubilarna 10. Međunarodna likovna kolonija, na kojoj se okupilo 40-ak umjetnika z svih rajeva Hrvatske te iz susjedne Slovenije.
Pozvani su bili umjetnici iz Bosne i Hercegovine, ali je loše vrijeme spriječilo sve pozvane da dođu. Ravnateljica Doma Martina Brajdić Manojlović je istaknula da kolonija ima višestruku dobrobit za Dom i njegove korisnike.
To je nešto čime obogaćujemo umjetnički kapital naše ustanove i posredno korist ostvaruju naša djeca koja se bave nečime čime nisu u doticaju. Likovna kolonija počela je jučer kad su težišne aktivnosti bile rad s djecom. Odradili su tehniku tuša i akvarela s umjetnicima Nedjeljkom Tintorom i Ljubom Radovančevićem. Danas nam je došla u goste škola „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog i OŠ „Katarina Zrinski“ iz Krnjaka i oni će danas raditi s našom voditeljicom kreativnih aktivnosti Vesnom Jelenić slikarske tehnike.
Brajdić Manojlović je napomenula da s umjetnicima sudionicima potpisuju donacijske ugovore, te djela nastala na koloniji ostaju u trajnom vlasništvu Doma, a mnoga nastala na prethodnim kolonijama krase zidove ustanove. Dio fundusa bit će predstavljen javnosti u povodu rođendana grada Karlovca.
S obzirom da ove godine grad Karlovac slavi 440 godina svog osnutka planirali smo za Dan obitelji, 30. svibnja napraviti izložbu radova koji će nastati na ovogodišnjoj koloniji zato smo i nazvali ovu koloniju Karlovac grad susreta, a imali smo tendenciju da bi se slike izlagale pa čak i da bi se napravila i neka aukcija slika, ali to još nismo realizirali.
Trenutačno Dom na Baniji na smještaju i skrbi ima 20-ero korisnika, 12 dječaka i osam djevojaka. Dom još pruža usluge poludnevnog boravka karlovačkim školama i jednoj školi u Jastrebarskom tako da na brizi ima oko stotinjak korisnika, što kroz smještaj, što kroz poludnevni boravak, a što kroz usluge savjetovanja i pomaganja.

Svečano otvorenje Međunarodne likovne kolonije bilo je danas uz prigodni program, u kojem su sudjelovao i gošća iz Slovenije te supertalent Jan Samardžija.