Prvi Karlovački

Lindbergh grupa iduće godine počinje s gradnjom Doma za starije i nemoćne u Dugoj Resi

05.12.2018

Županija

Matanić Vautmans: Ovime je pokazana jedna lijepa simbioza između Županije i Grada i zapravo poslan pozitivan impuls prema Lindbergh grupi koja će širiti dobar glas o pozitivnom poslovnom okruženju u ovoj našoj regiji

Dozvole li vremenske prilike, uskoro će početi izgradnja Doma za starije i nemoćne u dugoreškom naselju Tušmer. Naime,  belgijski investitor Lindbergh Care početkom ovog tjedna je dobio pravomoćnu  građevinsku dozvolu za početak radova, a prvi stanovnici  očekuju se u Domu 2020. godine. Podsjetimo,  radi se o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, što se tiče smještaja starih i nemoćnih osoba, pod  nazivom  „Mrežnički vrt života“.

Građevinska dozvola, prvenstveno se odnosi na Dom za starije i nemoćne osobe kao takav objekt i višenamjensku dvoranu, prvenstveno namijenju djeci, dok za apartmanski dio odnosno „asistirano življenje“ još uvijek iščekujemo građevinsku dozvolu za koju se nadamo da će biti izdana u vrlo kratkom roku. U ime Lindbergh grupe moramo se zahvaliti  na rekordno brzoj izdanoj građevinskoj dozvoli, u roku od tjedan dana, kao i županu Damiru Jeliću i gradonačleniku Duge Rese Tomislavu Boljaru. Ovime je pokazana jedna lijepa simbioza između Županije i Grada i zapravo poslan pozitivan impuls prema Lindbergh grupi koja će širiti dobar glas o pozitivnom poslovnom okruženju u ovoj našoj regiji, kazala je direktorica Lindbergh Care Croatia Maja Matanić Vautmans.

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u ovom projektu, župan Damir Jelić je istaknuo.

Kada investitor dobro surađuje s lokalnom zajednicom i svim javno pravnim tijelima stvar se može odraditi vrlo brzo.Ovdje je još niz dozvola o kojima Županija skrbi i mi ćemo nastaviti istim ritmom. Dakle, u jednom trenutku je bilo propitivanje što učiniti sa projektom i bila je na kraju krajeva i belgijska praksa koja zna stvarati probleme u Belgiji po pitanju izdavanja akata; ja sam reako da kod nas takvih problema neće biti i da ćemo mi to ekspresno odraditi. Sigurno je da to stvara upitnike, jel to moguće ili nije, tako da smo ovdje dokazali da  jest. Bit ću konkretan. Nakon zadnjeg „papira“ koji je stigao, izdali smo pravomoćnu dozvolu u roku od tri minute, što je rekord. Ali, to je dio servisa-servisa kojem Županija teži i nastavit ćemo u istom ritmu; tako da sve ostale situacije za ovaj projekt ili bilo koji drugi u županiji koji otvara radna mjesta, a ovdje još skrbi za stare i nemoćne, ima poseban senzibilitet kod nas.

I dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar izrazio je zadovoljstvo brzinom realizacije ove investicije.

Ako gledate da će ovaj naš potez donijeti jedan dodatan benefit, a to je da će se i u Belgiji pričati o ovome da je od ideje do realizacije, odnosno izdavanja građevinske dozvole, prošlo kratko vrijeme te da su invesitori imali maksimalnu podršku svih institucija; to će možda doprinijeti da i neki drugi investitori dođu ovdje. Na kraju krajeva,  naš primjer je pomogao da se investitor osjeti dobrodošao u Dugu Resu i Hrvatsku te da krene  raditi diljem cijele zemlje. Još jednom dobro došli na prostor gdje će se  uskoro  nalaziti Dom za starije i nemoćne, Dom belgijskog investitora koji su prvo takvo ulaganje imali na području Hrvatske i koji će zapošljavati 50 ljudi s našeg područja.

Od prve ideje da to bude Dom sa 3.000 kvadratnih metara, došli smo u konačnici do toga da on ima 5.600 kvadratnih metara te da je uključen i stambeni objekt sa 27 stanova. Ustvari nastao je jedan cjelokupan projekt  koji govori kako bi trebalo živjeti u domu, kako bi trebalo živjeti u domu unutar zajednice i kako zajednicu uklopiti u taj dom. I kroz to sazrijevanje projekta trebalo je vremena, ali i prilagođavanja svih želja investitora prostornim planovima. Isto tako ističem brzu i odličnu suradnju i sa Županijom i s Gradom, izjavila je glavna projektantica Marijana Radnić Cippico.

Lindbergh grupa trenutno razvija jedan vrlo sličan projekt u Slavonskom Brodu, a u 2019. godini  u planu su još tri lokacije u Hrvatskoj. Prema najnovijim saznanjima, vrijednost investicije bi bila veća od one iznesene na  prvotnom predstavljanju projekta, kada je rečeno da će to biti pet milijuna eura. Sam projekt je također doživo neke promjene, tako da će u Domu smještaj moći dobiti 151 korisnik. Apartmanski blok koji će biti izgrađen uz osnovnu zgradu imat će 27 apartmana. Zadovoljstvo brzinom realizacije projekta izrazili su i direktorica Lindbergh grupe , Hilde Maria Bosmans i direktor Lindbergh grupe za Belgiju i Hrvatsku, Philippe Verbaet.