Prvi Karlovački

Gupčeva lipa kandidat za europsko stablo godine

11.02.2019

Mozaik

Nedvojbeno je da Gupčeva lipa kao svjedok vremena ima vrlo važno povijesnu priču, a samim time zasluženi je finalista natjecanja "Europsko stablo godine".

Europa traži stablo s najzanimljivijom pričom. Među onim stablima koja su kandidirana na natjecanju “Europsko stablo godine” je i Gupčeva lipa kao prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine.

Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe.

Trenutno Gupčeva lipa ima 7.054 glasa, a još uvijek stignete i vi dati svoj glas, sve do 28. veljače. Glasovati možete ovdje.

Rezultati će biti objavljeni na Ceremoniji dodjele nagrada u Bruxellesu, 19. ožujka, gdje će biti nagrađeni pobjednici.(a.r.)

Foto: www.treeoftheyear.org