Prvi Karlovački

Dvogodišnjim projektom zaposlit će se 25 osoba i poboljšat će se organizacija rada u vrtićima

05.12.2018

Vijesti

Projekt se financira iz EU socijalnog fonda, vrijedan je gotovo 9 milijuna kuna, a u karlovačkim dječjim vrtićima unaprijedit će provedbu redovnih i posebnih programa te alternativnih odgojno-obrazovnih programa

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je natječaj „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, a kao što i sam naslov govori, cilj mu je unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena dječjih vrtića daljnjim razvojem postojećih i uvođenjem novih programa. Ukupna vrijednost natječaja je 300 milijuna kuna, financira se iz EU socijalnog fonda u sklopu Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. Naravno, Grad Karlovac prepoznao je vrijednost ovog natječaja na kojeg se kandidirao, što je rezultiralo potpisivanjem ugovora o provođenju, krajem listopada čime je osigurano gotovo 9 milijuna kuna, točnije 8,9 milijuna.

-Ovim projektom bit će nam omogućeno zapošljavanje na dvije godine 25 osoba, koje će raditi na njegovom provođenju, 19 odgajatelja, defektologa, psihologa, pomoćnog osoblja i voditelja ovog vrlo zahtjevnog projekta, rekla je danas na njegovom predstavljanju u Dječjem vrtiću „ 4 rijeke“, gradska pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko.

-Prije svega poboljšat će se organizacija rada u karlovačkim dječjim vrtićima, kaže Sila Ljubenko, što će zaposlenim roditeljima osigurati smještaj djece u produženom boravku, a ona djeca koja su u popodnevnoj smjeni, u vrtiću će moći ostati do 21 sat. Isto tako, pored drugačije organizacije vremena, unaprijedit ćemo provedbu redovnih i posebnih programa i alternativnih odgojno-obrazovnih programa. To među ostalim uključuje plivanje u zatvorenom bazenu, terapijsko jahanje, tenis, rolanje i bicikliranje kao i nabava dodatne opreme, kako informatičke, didaktičke tako i kupnja opreme za kuhinju.

Grad Karlovac već godinama radi na poboljšanju kvalitete predškolskog odgoja i povećanju smještajnih kapaciteta u svim gradskim vrtićima, pa je i ovaj projekt dio tih planova i strategije.

Ovo je prvi projekt u karlovačkim vrtićima koji je „naslonjen“ na EU sredstva, rekao je gradonačelnik Damir Mandić. A činjenica da smo do sada u obnovu i rekonstrukciju postojećih vrtića uložili bez vrtića Grabrik 60 milijuna kuna, s njim oko 80 milijuna, u odnosu na uvjete natječaja nismo bili u mogućnosti direktno sudjelovati u natječaju, jer svi naši vrtići većinom su u urbanom dijelu i kao takvi ne mogu biti sufinancirani EU sredstvima.

I upravo ovaj natječaj koji ne uključuje gradnju, ali uključuje jednu još važniju komponentu kao što je poslijepodnevni rad i kvalitetnije i sadržajnije uključivanje djece i njihovu edukaciju, bio je motiv da se Grad uključi, izjavio je gradonačelnik. Iskoristio je priliku i zahvalio svima koji su na projektu radili, ravnateljicama vrtića Karlovac i „4 rijeke“, nadležnom gradskom odjelu, i suradnicima na projektu koji su složili jednu kreativnu priču vrijednu 8,9 milijuna kuna. Izazov koji slijedi, je opravdati dobivena sredstva i realizacija svega planiranog, kaže.

Isto tako, gradonačelnik je posebne riječi zahvale uputio svim odgajateljicama karlovačkih vrtića, jer kako kaže sve ono što smo mi do sada odradili, bez njihovog znanja, angažmana, strpljenja i bezgranične ljubavi prema poslu kojeg rade, ovu bi godinu jako teško uspjeli odraditi. Još je svima poručio i poželio da ne prestanemo biti djeca.

Produljeni, smjenski i poslijepodnevni rad krenuo je već početkom ovog tjedna. Dodatni programi koji će se provoditi prema potrebama djece su senzomotorna stimulacija za jasličku djecu, zatim rana intervencija, učenje plivanja za neplivače i one malo manje sigurne plivače, te dodatni programi koji su bazirani na motoričkom i tjelesnom razvoju djeta koji će se provoditi i na otvorenom.