Prvi Karlovački

Završen jesenski dio sezone na području Nogometnog saveza Karlovačke županije

03.12.2018

Sport

Razgovor s glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije Tomislavom Kuzmanom

Vrijeme je ove jeseni bilo neuobičajeno povoljno, bilo je iznadprosječno toplo i bez oborina. To je išlo na ruku nogometašima, pa je jesenski dio sezone na području Nogometnog saveza Karlovačke županije prošao bez poteškoća i problema. Nije bilo odgođenih utakmica zbog vremenskih neprilika. U Prvoj županijskoj nogometnoj ligi uvjerljivo je prvi “Ogulin”, a u drugoligaškom rangu “Vatrogasac” koji ubrzano korača prema povratku u prvoligaški rang. Nakon završetka jesenske sezone, u Nogometnom savezu Karlovačke županije počele su pripreme za dvoransku sezonu. O jesenskoj sezoni i svim aktivnostima razgovarali smo s glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije Tomislavom Kuzmanom.

Imali ste mirnu nogometnu jesen, nije bilo problema s vremenskim neprilikama i poplavama. Kakav je vaš komentar?

-Što se tiče vremena, ove jeseni bilo je idealno. Imali smo nedavno Izvršni odbor, pa smo baš pričali o tome. Ne sjećamo se da nismo morali u jesenskom dijelu prvenstva odgađati utakmice i kola zbog vremenskih neprilika. To se već godinama nije dogodilo. Obično smo morali i cijela kola odgađati za proljeće. Ove jeseni odgođeno je nekoliko utakmica, ali to nije bilo zbog vremenskih neprilika, već se radilo o dogovorima klubova zbog nekih drugih razloga.

Jeste li zadovoljni s jesenskim dijelom prvenstva?

-Što se tiče svih liga, odigrano je što je planirano. Jedino je ostala jedna utakmica u drugoligaškom rangu “Petrova gora” – “Mrežnica”, koja će biti odigrana prije početka proljetnog dijela prvenstva. S nekim stvarima ne možemo biti zadovoljni, a to su prekidi utakmica. U prvoligaškom rangu prekinuta je jedna utakmica i to “Dobra” Sveti Petar – “Draganić”, isto tako jedan susret nije odigran, jer “Dobra” iz Svetog Petra nije došla na utakmicu u Žakanje. U drugoligaškom rangu imali smo dva nedolaska na utakmice i dva prekida u kojima su sudjelovali igrači na terenu.

U Prvoj županijskoj nogometnoj ligi najbolji je ove jeseni bio “Ogulin”. Mogu li tako nastaviti i u drugom dijelu prvenstva?

-“Ogulin” se odvojio u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi i dosta je velika prednost pred momčadi “Slunja”. Najbitnija utakmica ove jeseni “Ogulin” – “Slunj” završila je pobjedom Ogulinaca 9:1. Momčad iz Ogulina dokazala je u toj utakmici svoju dominaciju. Ogulinci su zasluženo prvi u jesenskom dijelu prvenstva i ako se nešto ne dogodi u zimskoj pauzi, očekuje se da će “Ogulin” biti dominantan i u nastavku prvenstva. Na drugom mjestu je “Slunj”, a na trećem iznenađujuće “Croatia 78” iz Žakanja. To je klub koji se diže iz godine u godinu, a to se vidi i po rezultatima. Klub je dobro organiziran i logistički su vrlo jaki. Svaki petak okuplja se Izvršni odbor kluba i dogovaraju se zadaće. Zaista dobro rade. Nedavno su preuredili klupske prostorije, klub u svakom pogledu napreduje iz dana u dan. “Ilovac” je imao promjenu trenera nakon neuspjeha u kvalifikacijama za ulazak u Četvrtu hrvatsku nogometnu ligu Središte, a osipao se i igrački kadar. Početak sezone bio je loš, a onda se stanje koliko toliko konsolidiralo, što je bilo vidljivo po dobrim rezultatima u posljednjih nekoliko kola. “Ilovac” je završio proljetni dio sezone u sredini ljestvice.

U Drugoj županijskoj nogometnoj ligi “Vatrogasac” je siguran na prvom mjestu. Jeste li to očekivali?

-“Vatrogasac” je zanimljiv klub. Kada su ispali u drugoligaški rang, oni su se igrački pojačali. Da su se pojačali dok su bili u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi, najvjerojatnije bi sačuvali status. Sada su se konsolidirali, imaju jak igrački sastav, pogotovo za drugoligaški rang. Nema utakmice u kojoj nemaju barem pet, šest igrača na klupi za rezerve, a to puno znači. Praktički mogu zamijeniti pola momčadi, a da se ritam zadrži. “Vatrogasac” je najveći kandidat za prvo mjesto na kraju prvenstva. Nogometaši iz Gornjeg Mekušja su uvjerljivi, jedini su bez poraza u obje županijske lige. “Krnjak Barilović” prati koliko može, imaju dosta igrača iznad trideset godina i pitanje je koliko će oni moći pratiti momčad iz Gornjeg Mekušja.

Igrač “Ogulina” Patrik Poljak posebno se istaknuo ove jeseni, uvjerljivo je najbolji strijelac. Je li Poljak oborio rekord županijskih liga?

-Patrik Poljak najbolji je strijelac županijskih liga sa 43 postignuta pogotka u četrnaest utakmica, a to je prosjek od tri pogotka po utakmici. To je raritet, mislim da je to u Hrvatskoj nezabilježen primjer. Dakle, ne samo u Karlovačkoj županiji, nego u svim ligama u Hrvatskoj. Patrik Poljak dokazao je ove jeseni da je po kvaliteti daleko iznad županijskih liga. Stekao je iskustvo i naravno da sa svojim kvalitetama dolazi do izražaja. Sigurno da njegove igre ove jeseni neće proći nezapaženo, to je igrač koji može igrati u trećeligaškom, pa i drugoligaškom rangu. Uz kvalitetan rad i treninge sigurno može igrati u kvalitetnijim i jačim ligama. U županijskim ligama se ne pamti ovoliki broj pogodaka u pola sezone.   

Koliko će reorganizacija Treće hrvatske nogometne lige utjecati na klubove iz Karlovačke županije?

-Da, prema informacijama koje imamo, dolazi do reorganizacije natjecanja u trećim ligama. Na razini Hrvatske bit će pet trećih liga. To znači da će iz Četvrte nogometne lige Središte Zagreb, gdje sada igra “Karlovac 1919” četiri do pet klubova ići u trećeligaški rang, automatski se otvara pet pozicija za ulazak klubova iz županijskih liga u Četvrtu nogometnu ligu. Posljednja momčad u Četvrtoj nogometnoj ligi Središte mora ispasti. “Ogulin” bi mogao izravno ući u četvrtoligaški rang.

Kakve su tu šanse “Karlovca 1919” da uđe u Treću hrvatsku nogometnu ligu?

-Start u ovu sezonu bio je katastrofalan. “Karlovac 1919” osvojio je u šest kola samo tri boda, ostvarena su tri remija i tri poraza. Kasnije je bilo bolje, no opet su došla dva poraza od momčadi s dna ljestvice, od “Moslavine” iz Kutine i “Gradića”. To su realno dvije najslabije momčadi u ligi. Dakle izgubljeno je šest bodova, s kojima bi karlovačka momčad bila na četvrtom ili petom mjestu. Prosuli smo bodove tamo gdje realno nismo očekivali. Konsolidacija je počela ove jeseni i nastavit će se u zimskoj pauzi. Uz kadar koji “Karlovac 1919” sada ima i jedno do dva pojačanja, nema se čega bojati u drugom dijelu prvenstva. Bilo bi dobro da se uđe u trećeligaški rang, jer se iduće godine obilježava 100 godina djelovanja kluba. Reorganizacija je prilika da se “Karlovac 1919” vrati barem u Treću hrvatsku nogometnu ligu.

Nakon završetka jesenskog dijela sezone za vas nema odmora, jer počinje dvoranski dio sezone. Što će se sve događati?

-Vrlo brzo počinju događanja u Sportskoj dvorani na Rakovcu. Ide se s tvrtkom Mladost u organizaciju 50. malonogometnog zimskog turnira, koji će ove godine imati dosta novosti. Jedna od novosti je da već 17. prosinca kreće turnir gradskih četvrti i mjesnih odbora. Nakon toga bit će turnir registriranih klubova, taj dio će završiti do Nove godine. To bi bili kvalifikacijski turniri za ulazak u glavni ždrijeb jubilarnog 50. malonogometnog turnira.

Kada će početi proljetni dio sezone?

-Sve ovisi o vremenu. Prošle smo sezone morali odgoditi zbog lošeg vremena dva proljetna kola. Odredili smo da proljetni dio sezone počne 10. ožujka, tada bi krenuli seniori u županijskim ligama. Lige mladeži počinju 23. i 24. ožujka.