Prvi Karlovački

Zavirite u svijet “Duševnog interijera” u Galeriji ZILIK

08.05.2019

Kultura

Marina Ćorić intimnim formatima svog vizualnog dnevnika uvodi promatrača u jedan svijet distopijskog karaktera

Nova izložba autoportreta, kao jedne od najstarijih likovnih tema koja odražava sveukupnost doživljaja koje pojedinac ima o sebi i svom identitetu, stiže ovoga tjedna u Galriju ZILIK.

Autorica izložbe “Duševni interijer” je Marina Ćorić, magistra slikarstva i profesorica likovne kulture koja trenutno živi i radi u Zadru, a osim slikarstvom bavi se i umjetničkom fotografijom. Marina Ćorić uzima medij slike kao primarni način komunikacije te u njemu stvara ciklus autoportreta manjeg formata kojim pruža uvid u vlastiti proces vrednovanja same sebe. Niz autoportreta u interijeru prikazuje umjetnicu pri obavljanju svakodnevnih poslova poput pranja, oblačenja ili pospremanja, no ovdje nije riječ o žanr-scenama već vizualnom dnevniku intimno-psiholoških stanja koja se ogledaju u načinu interpretacije pojedine radnje. U autoportretima Marina Ćorić povremeno direktnim pogledom komunicira s promatračem, ponekad je zaokupljena vlastitim poslovima, a često prikazuje svoj lik okrenut leđima prema promatraču čime se zatvara u sebe, podiže zid i distancira od ostatka svijeta.

Autorica intimnim formatima svog vizualnog dnevnika uvodi promatrača u jedan svijet distopijskog karaktera gdje je sve nekako blisko i dobro poznato, ali opet izmješteno i drugačije. Atmosfera je melankolična, vlada potpuna tišina, ali ona tišina koja izaziva nemir i komešanje kod promatrača te ga navodi da upoznavanjem tuđeg sadržajnog aspekta autoportreta zaroni i u vlastiti te upozna samog sebe.

Za sve one koji su ljubitelji likovne umjetnosti, otvorenje izložbe je 9. svibnja u 19:00 sati u Galeriji ZILIK.