Prvi Karlovački

Zasjedalo dugoreško Gradsko vijeće

29.11.2018

Županija

Donesena odluka o odobrenju sklapanja Sporazuma o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac -Duga Resa

Dugoreško Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici donijelo odluku o odobrenju sklapanja Sporazuma o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac -Duga Resa. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova ovog projekta u dijelu izrade studijske dokumentacije bila je oko 7 milijuna kuna, a 85 posto su bila sredstva Europske unije. Grad Duga Resa je pak sudjelovao sa oko 189 tisuća kuna .Taj dio posla je završen, aplikacijski paket je predan, projekti su izrađeni i dalje se ide u postupak realiziranja međusobnih odnosa vezanih uz izgradnju same vodno komunalne infrastrukture aglomeracije.

Na našem području projekt obuhvaća izgradnju kanalizacije u naseljima Gornje Mrzlo Polje i Tušmer, rekonstrukciju sifonskog prijelaza „Roganac“ i naknadno su ubačeni rekonstrukcija mješovite kanalizacije i vodoopskrbe u Jozefinskoj ulici, Ulici bana Jelačića, Ulici Jozefa Jeruzalema i Inzlu. Ukupna vrijednost projekta je oko 325 milijuna kuna, na Grad se odnosi oko 16 posto ili  oko 52 milijuna kuna, pri čemu je sufinanciranje regulirano na način: proračun RH- 40 posto, Hrvatske vode- 40 posto, a jedinice lokalne samouprave – 20 posto. U tih 20 posto Karlovac sudjeluje sa 81 posto, Duga Resa sa 16 posto i Barilović sa 2,54 posto. Prema tome, naš ukupni trošak u tom projektu bio bi oko 8 milijuna kuna, pri čemu se uzimaju u obzir i tzv. nepriznati troškovi , kazala je gradska pročelnica Kristina Luketić.

Napomenula je da se odobreni koncept aglomeracije podrazumijeva da se područje  opslužuje s jednim sustavom za prikupljanje i jednim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda te da će se financirati jedinstveno distributivno područje s jednim javnim isporučiteljem i jednom cijenom vodnih usluga. To zahtjeva ujedinjenje komunalnih društava na statusnoj osnovi primjenom Zakona o trgovačkim društvima jer poseban Zakon o vodno uslužnim područjem još nije donijet. Postupak spajanja tvrtki treba biti dovršen do ishođenja uporabnih dozvola za radove.

U roku od tri godine na širem području Duge Rese konkretno ulaganje bit će od preko 10 milijuna eura plus dodatna ulaganja od nekoliko milijuna kuna na području Barilovića, Generalskog Stola, Netretića, što su područja gdje naše Komunalno obavlja djelatnost. Zbroji  li se sve, to je kao da smo na lotu dobili jackpot, kada govorimo o količini novca koja će u sljedećih par godina biti investirana na naše područje, odnosno u korist naših građana, poručio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Dugoreški vijećnici su usvojili i Odluku o vrijednosti boda komunalne naknade koja ostaje nepromijenjena, odnosno i dalje će iznositi 0,40 kuna po kvadratnom metru, što znači da će  računi građanima ostati isti kao i do sada. Ponukani jučerašnjim humanitarnim koncertom za uređenje dugoreške bolnice, vijećnici su  se odrekli naknade za studeni te će taj novac  biti uplaćen na račun bolnice.