Prvi Karlovački

Zamjenica župana Hajsan Dolinar u posjetu Savezu udruga osoba s invaliditetom

16.05.2019

Karlovac

Karlovačka županija, u skladu sa svojim financijskim sredstvima, sustavno  će pomagati rad Saveza i udruga

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar sa suradnicima danas je posjetila Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Savez ima 19 udruga koje rade na korist potrebitih na najrazličitije načine.

Zahvaljujem cijelom Savezu kao i predsjednici i tajnici što svojim radom mogu korisnicima biti i stručna i  moralna podrška. Prije svega, puno više od financijske ili strukturne pomoći osobama s invaliditetom više znači bliski kontakt, razumijevanje i dobra riječ. Doista, Savez kroz podršku sve to i daje. Mi koji dolazimo iz političkog svijeta možemo biti počašćeni da imamo stručne ljude koji mogu pomoći ljudima u potrebi. Karlovačka županija u skladu sa svojim financijskim sredstvima sustavno pomaže u radu kako Savezu, tako i udrugama članicama, izjavila je prilikom posjeta zamjenica župana Hajsan Dolinar.

Drago mi je da uistinu u našem Savezu i u udrugama imamo vrlo kompetentne i stručne  ljude koji puno toga mogu odraditi, ali naravno da to ne mogu napraviti sami, bez pomoći šire društvene zajednice, ustanova i institucija. Zahvaljujem dožupanici na posjetu jer to pokazuje da oni vode brigu i da mi uistinu lijepo surađujemo dugi niz godina, ali isto tako i s Gradom Karlovcem te ostalim gradovima u našoj županiji. Uvijek su najveći problem financije, ali  to nije samo problem naše udruge, radi se o jednom općenitom problemu. Osobe s invaliditetom su građani kao i svi drugi  koji su svjesni i ograničenja i nedostatka financija. Svaka pomoć nam je dobrodošla, rekla je predsjednica Saveza Blaženka Presečan i dodala.

I dalje ćemo upozoravati na sve ono što smatramo da  nam na neki način ne ide u prilog, odnosno ne olakšava nam življenje. No, kad god na nešto upozorimo naiđemo na veliko razumijevanje te se neke stvari rješavaju brže. Puno se toga ipak do sada riješilo i rješava se, primjerice i ono najčešće  spominjano pitanje arhitektonskih prepreka.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je navela da su u sklopu projekta KaŽu zdravlje postavljeni liftovi u ambulanti Banija, u Domu zdravlja Vojnić, u matičnom Domu zdravlja Karlovac kao i u ostalim ambulantama, primjerice onoj u Žakanju . Postavljene su rampe i  otklonjene sve barijere tako da osobe s posebnim potrebama mogu dobiti zdravstvenu skrb i  doći do svog liječnika na način koji je njima prilagođen.

Ovo je jedan dobar projekt Županije i ističem ga zato što od samog početka, otkada je bio ideja, oni su u njega uključili osobe s invaliditetom i naš Savez. Od  samog početka smo bili prisutni, bilo savjetom ili nekim konkretnim prijedlogom, tako da je to jedan dobar način suradnje i zajedničkog rješavanja problematike koja se svih tiče, kazala je predsjednica Presečan, a tajnica Saveza Veronika Lendler je još poručila.

U provođenju projekta KaŽu zdravlje konzultirane su osobe s četiri vrste invaliditeta i promišljalo se da sve skupine  osoba s invaliditetom imaju pristup zdravstvenim ustanovama. Veliki plus i veliki benefit je što je Karlovačka županija i u fazi edukacije zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja angažirala osobe s invaliditetom i Udruge osoba s invaliditetom koji su onda educirali one koji u pružanju zdravstvenih usluga komuniciraju s osobama s invaliditetom. To je sjajan primjer dobre prakse koji se može preslikavati na sve one koji u našoj županiji rade projekte, a koji se dotiču opće populacije.    (m.m.)

Foto: i.č.