Prvi Karlovački

“Velika je stvar da jedna mala Duga Resa ima klub na prvom mjestu jedne državne lige”

16.02.2019

Sport

Razgovor s trenerom Stolnoteniskog kluba "Aquaestil" Nikicom Vukeljom

Prema riječima trenera Stolnoteniskog kluba “Aquaestil” i izbornika ženske juniorske reprezentacije Hrvatske Nikice Vukelje prošla godina bila je zaista vrlo naporna. Zbog velikog broja aktivnosti i natjecanja pauze praktično nije bilo. Andrea Pavlović nastupila je na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu u Argentini, a na samom kraju godine ušla je u šesnaestinu završnice Svjetskog juniorskog prvenstva u Australiji. To su bili i najvažniji uspjesi u 2018. godini. Stolnoteniski klub “Aquaestil” prvi je na tablici Superlige za žene s maksimalnim brojem bodova, bez poraza. U prvom dijelu prvenstva dugoreške stolnotenisačice pobijedile su u Zagrebu najbolju ekipu Europe “Dr. Časl” sa 4:2. O svemu tome, ali i o natjecanjima u ovoj godini i planovima za budućnost razgovarali smo s trenerom Nikicom Vukeljom.

Kakav je osjećaj biti na vrhu tablice Superlige za žene?

-Mislim da je to jedan lijep rezultat, velika je stvar da jedna mala Duga Resa ima klub, koji je na prvom mjestu jedne državne lige. Smatram da je to velika stvar ne samo za Dugu Resu, već i za Karlovačku županiju. Naravno, to je veliki uspjeh za naš klub. Ostavili smo iza sebe aktualnog prvaka Europe ekipu “Dr. Časla”. Pobijedili smo prvaka Europe i sada smo ispred njih na tablici, da li će tako i ostati do kraja ligaškog natjecanja, vidjet ćemo, činjenica je da smo trenutno prvi.

Pobjeda u Zagrebu nad ekipom “Dr. Časla” mnoge je iznenadila. Kako ste vi vidjeli taj susret?

-Oni su igrali u trenutnom najjačem sastavu. Igrale su Yu Fu, Ni Xia Lian i Mirela Đurak, dvije Kineskinje i jedna domaća igračica, jer mora biti jedna domaća stolnotenisačica. To je njihova najjača ekipa, oni imaju još dvije kineske igračice za Ligu prvaka, ali one nisu jače od ove dvije, koje su igrale protiv nas. Ne opterećujemo se uzvratom u Dugoj Resi, ovo je regularni dio sezone, play off je još daleko, tek negdje u travnju. Ništa ne znači niti pobjeda, niti poraz, mi ćemo biti prvi ili drugi, imamo 4:2 iz prvog susreta. Nije toliko bitno hoćemo li ući u play off kao prvi ili drugi. Nama je cilj da budemo u vrhu Superlige za žene. Korejanka Yoo Eunchong, koja nam je pomogla u ostvarivanju tog rezultata, nije dovedena zbog toga, nego prije svega da imamo jači sparing na treningu, da pomognemo našim mladim igračicama u razvoju. To je doista bilo primarno.

Prema svemu sudeći i korejskoj igračici pomogli su treninzi u Dugoj Resi?

-Činjenica je da se i ona digla kod nas pred sve te mečeve, jer ona nije ranije dobivala taj rang igračica. Ona je dobra igračica, ali niti približno nije rang Yu Fu i Ni Xia Lian, koje su legende svjetskog tenisa i činjenica je ona tu razinu igračica nije dobivala prije nego što je došla kod nas. Yoo Eunchong je bez poraza u Superligi za žene. Ona je trenutno kod kuće, doći će početkom ožujka. Dosta je nejasna situacija s korejskom reprezentacijom, pa trenutno rješava svoj status u reprezentaciji. Prošle godine su prvi put dvije Koreje imale zajedničku reprezentaciju i osvojile brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Halmstadtu u Švedskoj. Još se ne zna hoće li na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti dvije Koreje nastupiti sa zajedničkom reprezentacijom. Ako će nastupiti dvije reprezentacije onda je deset igračica u igri, a ako će nastupiti zajednička selekcija, onda je potrebno pet igračica. Tako da Yoo Eunchong još uvijek ne zna svoj status, a nadam se da će to biti dogovoreno dok je ona kod kuće. Mi imamo i bez nje jako dobru ekipu, tu je iskusna Han Xue Vukelja te ponajbolje mlade hrvatske igračice Andrea Pavlović i Marta Vukelić, a Yoo Eunchong treba nam za play off.

Kako je Andrea Pavlović izdržala prošlu vrlo napornu godinu?

-Andrea Pavlović imala je prošle godine nastupe na šest kontinenata, Europa, Azija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Australija i Afrika. Na turniru u Tajlandu ostvarila je plasman na Olimpijske igre mladih u Argentini. Na kraju godine ušla je u šesnaestinu završnice Svjetskog juniorskog prvenstva u Australiji. Ona je sve to dobro izdržala, iako još uvijek ima problema sa štitnjačom. S obzirom na sve, Pavlović je cijelu prošlu godinu bila u TOP-u 10 europskih juniorki, te u TOP-u 20 svjetskih juniorki. Neko vrijeme bila je i među deset najboljih svjetskih juniorki. To su zaista sjajni rezultati, jer Europa ima dvadesetak jako dobrih igračica, to su djevojke rođene od 1999. do 2001. godine. Ta će generacija uskoro preuzeti prevlast u europskoj seniorskoj konkurenciji. Andrea Pavlović imala je krajem prošle godine dobru najavu prve seniorske sezone. U susretu s “Dr. Časlom” dobila je odlučujući meč protiv Mirele Đurak, a na TOP-u osam najboljih hrvatskih seniorki bila je druga. Pavlović je sada ušla u svoju prvu pravu seniorsku sezonu.

Marta Vukelić je kao kadetkinja bila u svjetskom vrhu, pa je nakon toga imala malu krizu. Kakva je sad situacija s njom?

-Marta Vukelić je u jednom trenutku bila treća kadetkinja na svijetu, u tom trenutku takav je bio sustav bodovanja. Imala je prošle godinu malu krizu, sada jako dobro radi. Ona je još ovu godinu juniorka i najbolja je juniorka u Hrvatskoj i od nje puno očekujem na Europskom juniorskom prvenstvu. Ona se dobro razvija prema seniorskoj konkurenciji. Ovu godinu su juniorke Marta Vukelić i sestre Stepinac. Imali smo sjajnu juniorsku ekipu, koja se okupila oko Eme Marn i Ane Trbušić još u kadetskim danima. Karla Franović došla je iz “Opatije”, Leona Šantek iz “Varaždina”, Andrea Pavlović iz zagrebačke “Mladosti” i Marta Vukelić iz “Crikvenice”. Okupila se odlična ekipa, koja je naporno radila, uz dobar sparing Han Xue Vukelja i Ivane Malobabić. Ta ekipa bila je nadmoćna u Hrvatskoj u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Cure su išle u Dugu Resu u školu, Marta Vukelić još uvijek ide. Moram pohvaliti odličnu suradnju s školama, posebno sa Srednjom školom Duga Resa. Kruna te suradnje bilo je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu srednjih škola. To je bio sjajan uspjeh, ispred nas su bili samo Kina i Kineski Tajpeh. Cure su završile školu, studiraju u Zagrebu i treniraju u zagrebačkim klubovima.

Ima li u mlađim uzrastima igračica, koje će ih naslijediti?

-Mi moramo krenuti iz početka, s novom generacijom. Imamo jako dobrih igračica i igrača rođenih od 2007. do 2011. godine. Talenata ima i među djevojčicama i među dječacima, moramo puno raditi. Sigurno je da će netko iskočiti. Moramo najprije stvoriti jaku kadetsku ekipu, koja će kasnije prerasti u juniorsku.

Može li se Andrea Pavlović plasirati u Tokio na Olimpijske igre?

-To nije nemoguće. Ključno je da se sredi stanje sa štitnjačom. Mora organizam biti zdrav da bi se moglo trenirati šest do sedam sati dnevno. Samo uz naporan i ozbiljan rad može se napredovati, Da, Tokio je i dalje cilj.

Vaša pobjeda protiv “Dr. Časla” dokaz je da se uz kvalitetan rad može sve napraviti. Kakvo je vaše mišljenje?

-Da, slažem se, jer  “Dr. Časla” ima dvadeset puta veći proračun od nas. No, njihove igračice treniraju drugdje, a dolaze samo na mečeve. Naša strategija nikad nije bila takva, niti će biti. Mi dovodimo strane igračice samo da bi dobili kvalitetan sparing. “Dr. Časl” nema gledatelja na svojim susretima. No, ako njima to odgovara, to je njihov izbor.   

 

Branko Obradović