Prvi Karlovački

Vatrogasac nije samo broj

09.05.2019

Županija

Na svečanoj sjednici Skupštine Vatrogasne zajednice Karlovačke županije podijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, društvima i institucijama

U povodu dana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca jučer je održana svečana sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Na sjednici je predsjednik Zajednice Robert Hranilović govorio o radu u protekloj godini, a podsjetio je da Vatrogasna zajednica ove godine slavi 70 godina rada.
Naime, Vatrogasni podsavez Grada Karlovca i tadašnjeg Kotara Karlovac osnovan je u lipnju 1949. godine, a od 1993. nosi naziv Vatrogasna zajednica Karlovačke županije. Predsjednik županijske vatrogasne zajednice iznio je i podatke o intervencijama u 2018. godini, koji je bilo 937, što je manje nego u 2017., uglavnom jer je zbog vremenskih prilika bilo manje požara otvorenog prostora.
Hranilović je podsjetio da su vatrogasci s karlovačkog područja pomagali kolegama u priobalju i susjednoj Sloveniji nakon nevremena koje je u lipnju pogodilo područje općine Črnomelj. Na izvanrednoj dislokaciji u Sloveniji sudjelovala su 92 vatrogasca i 24 vatrogasna vozila.
Tijekom prošle godine Vatrogasna zajednica Karlovačke županije organizirala je više tečajeva i osposobljavanja i organizirala natjecanja.
Predsjednik Zajednice naglasio je kako je godina iza vatrogasaca uspješna bez većih i zahtjevnijih intervencija, ali pojavljuje sve veći problem nedostatka vatrogasaca.
Vatrogasaca ima brojčano, ali u trenutku kada trebamo biti kao služba angažirani onda je evidentno da sve manji broj ljudi želi preuzeti odgovornost. Vatrogasac nije broj i svi zajedno moramo raditi i pozivati ljude da se pridruže vatrogasnoj organizaciji, poručio je Hranilović
Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja zaslužnim pojedincima i društvima. Nagrađena su dobrovoljna vatrogasna društva koja slave obljetnice ove godine; DVD Hrnetić-Novaki koje slavi 110. Godina, DVD Prilišće i DVD Vivodina 90 godina, DVD Gradac 60 godina te DVD Jaškovo, koje slavi 10 godina rada.
Za najpothvat u vatrogastvu u 2018. godini nagradu je dobio Davor Mataković, za poseban doprinos u organizaciji vatrogastva i zaštite od požara nagrađeni su Jurica Halovanić i Jure Vidoš, dobitnici nagrade za poseban doprinos u razvoju vatrogastva i zaštite od požara nagrađene su općine Vojnić i Rakovica, a za opće zasluge i potporu vatrogastva i zaštite od požara nagrađen je Damir Delišimunović.
Pohvale radu Vatrogasne zajednice Karlovačke županije uputio je i predstavnik HVZ-a, tajnik Operativno-tehničkog stožera Mario Starčević , jer je, kako je rekao, ovo jedna od zajednica koja među prvima prihvaća novitete te može drugima poslužiti kao primjer.
Čestitkama i pohvalama pridružila se i zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin. Ona je govorila o osnivanju javne vatrogasne postrojbe u Slunju što je važno ne samo zbog zaštite tog područja, nego i zbog otvaranja novih radnih mjesta. (kb)