Prvi Karlovački

U tijeku provedba projekta „Hrvatski dom u centru“ vrijednog gotovo dva milijuna kuna

15.01.2019

Karlovac

Partnerski sporazum između Grada Karlovca i Saveza udruga KAoperativa vezan uz provedbu projekta „Hrvatski dom u centru“ potpisan je danas u prostoru Male scene Hrvatskog doma

Partnerski sporazum između Grada Karlovca i Saveza udruga KAoperativa vezan uz provedbu projekta „Hrvatski dom u centru“ potpisan je danas u prostoru Male scene Hrvatskog doma. Radi se o projektu vrijednom nešto manje od dva milijuna kuna koji se s 85 posto sredstava sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a trajat će ukupno dvije godine.

Nadamo se da ćemo biti puno zadovoljniji situacijom u čitavom prostoru Hrvatskog doma, odnosno da ćemo otvoriti neke prostore za daljnje pregovore oko toga što dalje činiti s tim prostorom. Ono što će sigurno biti, to će biti aktivan Urbani park na bočnoj strani Hrvatskog doma na kojem će se održavati i dnevni i noćni sadržaji namijenjeni svim građanima. To nisu isključivo sadržaji kakvi su bili do sada u prostoru Male scene, oni će se naravno i dalje nastaviti i to je ono čemu najviše i težimo, ali ono prema čemu također težimo to je nekakav spektar sadržaja u području nezavisne kulture koji je namijenjen svima, od najmlađih, polaznika radionica za djecu, do nekih starijih koji bi željeli doći na neku radionicu joge, plesa na otvorenom i slično. Imat ćemo projekcije filmova, izložbe i instalacije u eksterijeru, malu pozornicu na kojoj će se moći odvijati razni koncerti i izvedbe, a otvoreni smo i za druge suradnje. Uglavnom to će biti reprezentativan primjer sadržaja koji bi se mogao jednog dana održavati u prostoru budućeg društveno kulturnog centra Hrvatski dom. I to je najveća promjena koju ćemo postići uz to da ćemo imati jedan razvijeni model koji ćemo moći nadam se primijeniti u prostoru Hrvatskog doma ukoliko se nastavi ovako dobra suradnja s lokalnom upravom, poručila je voditeljica navedenog projekta, Ivana Francišković Olrom. Dodala je i kako je provedba projekta podijeljena na ukupno tri elementa, od edukativnih i informativnih radionica i tribina, preko intenzivnog rada na unaprjeđenu postojećeg modela sudioničkog upravljanja prostorom Male scene Hrvatskog doma do realizacije uređenja dijela interijera i eksterijera prostora Hrvatskog doma.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako su za uređenje Hrvatskog doma kao društvenog kulturnog centra limitirani jer trenutno nema fondova za takva velika sredstva. Naglasio je i kako se princip prepuštanja upravljanja ovakvim prostorima udrugama u Karlovcu pokazao jako dobrim.

Ovaj princip gdje se udrugama na neki način prepušta upravljanje ovakvim prostorima se u Karlovcu pokazao više nego dobar. Činjenica je da su ovakva  iskustva u nekim drugim gradovima riješili na svoj način, ali se isto tako pokazalo da ovakvi prostori pogotovo kada govorimo o toj nezavisnoj kulturnoj sceni ustvari jedini mogu živjeti ako njima upravljaju civilne inicijative i na tom tragu mislim da nas vrijeme ispred nas ustvari vodi k tome da će to tako biti i dalje i nemam nikakvu dilemu da će Savez udruga KA operativa i narednih tri godine to odrađivati više nego dobro na zadovoljstvo ne samo mladih, nego i onih mladih duhom, a možda s kojom godinom više, istaknuo je Mandić. Dodao je kako će i ovaj projekt pokazati da ovakvi prostori i s puno više kvadrata imaju svoj smisao.

-Čini mi se da ćemo mi tu zajedno i Grad i civilne inicijative, udruge, odnosno nezavisna kulturna scena morati u ovom vremenu koje dolazi biti poprilično u jednom sinergijskom dijelu i što se tiče ideja i što se tiče provedbe, naglasio je.

Zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić osvrnula se na značaj karlovačkog kulturnog klastera.

 -Što se tiče karlovačkog kulturnog klastera njega smo definirali našom Strategijom kulturnog razvoja i upravo se pokazalo da ta međusobna suradnja, to sudioničko upravljanje, zajednički projekti i programi koji se upravo rade  iznjedrili su potrebu osnivanja jednog takvog klastera. Ono što smo od početka,  kada se i prijavljivao ovaj projekt govorili je da su napravljene sve predradnje i  da trebamo napraviti korak dalje da obuhvatimo sve dionike u kulturi kako bi zajednički promišljali i zajednički donosili odluke koje su bitne za razvoj kulturne  scene u gradu Karlovcu, govoreći o nezavisnoj,  o institucionalnoj i o pojedinačnoj, znači generalno o kulturnoj sceni na području grada Karlovca, izjavila je Navijalić.  (sl)

Foto: I. Čepurkovski