Prvi Karlovački

Svečano obilježena 70 godišnjica Autokluba Karlovac

06.12.2018

Vijesti

Autoklub Karlovac danas je svečano obilježio 70. godišnjicu rada i kontinuiranog djelovanja. Osnovan je 1948. godine, a na sadašnjoj lokaciji na Gazi nalazi se od 1982. godine i svojim uslugama pomoći na cesti pokriva više od 1500 kilometara prometnica 24 sata dnevno, sve dane u tjednu, po čemu su jedini u Hrvatskoj, a šesti u državi po brojnosti članstva, kojih je trenutno 5200. Na svečanosti obljetnice koja se održala u Domu OS Zrinski prisustvovali su predstavnici 29 gradova i Autoklubova iz Hrvatske, prijatelji Kluba, bivši i sadašnji zaposlenici, instruktori vožnje i mehaničari, poslovni partneri i brojni gosti iz karlovačkog javnog i političkog života.

Ivo Bikić zamjenik predsjednika Hrvatskog autokluba, čestitajući članovima Autokluba Karlovac, svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima na svemu što su učinili u proteklih 70. godina na razvoju Autokluba, među ostalim kaže:

Autoklub Karlovac je jedan od temeljnih kluba u sustavu HAK-a, koji je razvio sustav tehničke pomoći obzirom na tranziti promet i geografski položaj i tu je jedan od najjačih Klubova u Hrvatskoj. Inače, što se HAK-a, tiče danas učlanjuje preko 225 tisuća članova kojim pruža potpunu tehničku i svaku drugu pomoć na cesti.

Autoklub se proteklih godina razvijao od udruge sa skromnih nekoliko stotina članova do današnjih više od pet tisuća. Dio je središnje udruge vozača i vlasnika motornih vozila HAK-a. Predsjednik Autokluba Karlovac Zvonimir Pozderac je rako da danas Autoklub okuplja vozače i vlasnike cestovnih motornih vozila, obavlja javnu djelatnost, pruža tehničku pomoć, radi na edukaciji vrtićke i školske djece u cilju veće sigurnosti u prometu i obrazuje buduće vozače. Monografiju koju smo tiskali i koju ćemo na svečanosti podijeliti sažela je sedamdeset godina vrijednog rada i truda svih naših zaposlenika i kako bi ostala trajni podsjetnika na prošla vremena i sudionike koji su svojim sportskim djelovanjem najčešće kroz automobilizam i motociklizam obilježili vrijeme motorizacije i vrijeme kada je motocross bio međunarodni sport po kojem je Karlovac bio nadaleko poznati grad i čiji su vozači bili nagrađivani i po nekoliko puta Medaljama zaslužnih sportaša Grada Karlovca. Nikako ne smijemo zaboraviti pionire motocrossa kao što su Leno Šoštarić koji je bio višestruki prvak bivše države te  Slavko Baršić i Željko Zorić.

Inače, Monografiju je napisao Ivan Mateša, u kojoj je kronološki prikazao razvoj karlovačkog Autokluba i u kojoj se nalazi niz zanimljivih i jedinstvenih podataka vezanih uz razvoj motociklizma i automobilizma u našem gradu.