Štrudlomanija u Jaškovu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Nedjelju u Jaškovu ispunila je prava štrudlomanija, odnosno poznata gastronomska manifestacija – ŠtrudlaFest. Posjetitelji uživaju u raznim gastro radionicama, bogatoj ponudi lokalnih OPG-ova te u više od 70 okusa štrudle.

    -ŠtrudlaFest s obzirom da se održava početkom rujna, ona je produžetak turističke sezone. Kada se četiri rijeke već ohlade i kupališta se zatvaraju onda je ova manifstacija nastavak turističke sezone do kasne jeseni. Ove je godine po prvi puta proširena manifestacija na sve restorane popromotivnoj cijeni. U svim restoranima mogli su žitelji karlovačke županije i svi ostali gosti doći i kušati različite vrste štrudla. Danas moram priznati da sam zaista iznenađena na varijaciju od 70 okusa i različitih štrudli, to je doista bogatstvo okusa. No, međutim deserata koji je tradicionalan, kojeg svaka majka, žena, domaćica u ovom ozaljskom kraju i šire zna pripremati, a on je pogodan iz razloga jer se može pripremati tijekom cijele sezone, nadjev može biti bilo koje voća, a čak rade i varijente s nekim povrćem, kazala nam je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

    Svoje štrudle su zamjesili, gradonačelnica Ozlja, zamjenica župana, direktorica Turističke zajednica grada Karlovca, zamjenica gradnačelnika i ostali čelnici u gradu i županiji. Svoja iskustva o pravljenju štrudle podijelila je s nama zamjenica župana.

    -Ja ću to ovako reći, s obzirom da ja to radim još otakako sam bila djevojčica, čak više ranije u svojim djevojačkim danima nego danas zbog svog vremena. Bilo je jako uzbudljivo, natjecateljski, ali ono što želim naglasiti te naše štrudle koje smo zamjesili bit će prodane u humanitarne svrhe, udruga Jak kao Jakov od zarade će svoj budžet napuniti za potrebite, kazala je Vesna Hajsan Dolinar.

    Prošlogodišnji ŠtrudlaFest posjetilo je više od  šest tisuća ljudi, a koliko ova manifestacija znači Jaškovu i čitavom ozaljskom kraju istaknula nam je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

    -Ovo je postalo razlog okupljanja, dolaska u Jaškovo te prilika da mnogi ljudi sa strane, znači ne samo naši Jaškovljani i Ozaljčani, nego zaista nam dolaze ljudi iz cijele Hrvatske da vide što to Ozalj ima za ponuditi. Ovdje je odlična gastronomska ponuda, ponuda vina te ponuda svega onoga što ovaj kraj proizvodi, kazala je gradonačelnica Ozlja.

    Jaškovo su ispunili brojni posjetitelji i razni okusi štrudle, a tom prilikom smo upitali prolaznike koja im je štrudla najbolja,

    -Od svih štrudla koje postoje, meni je najdraža slana štrudla od sira, rekla je Ivana.

    -Najviše volim slane verzije štrudli, od sira i buće. Nekako mi imaju najpuniji okus i pašu mi te kombinacije, istaknula je Romana.

    -Ja prvenstveno jako volim jabuku, meni je jabuka broj jedan, a nakon toga sir, ali slani. Takva je tradicija, moja baka je tako radila, slane od sira i slatke od jabuka to mi je ostalo kao najdraže još od djetinjstva, rekla je Sonja.

    -Meni je najbolja najobičnija štrudla od jabuka, ali danas ću sigurno isprobati neke nove okuse, kazala je Gordana. (ma)

    foto: i.č.