Prvi Karlovački

Sila-Ljubenko: “Od sljedeće školske godine nadležno Ministarstvo financirat će ili dokupiti udžbenike”

14.02.2019

Karlovac

Upravni odjel za društvene djelatnosti koji ove godine "težak" je 100 milijuna kuna

Najznačajnije aktivnosti koje se provode u gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti koji je ove godine “težak” 100 milijuna kuna predstavila je danas pročelnica navedenog odjela, Draženka Sila-Ljubenko.

Govoreći o aktivnostima vezanim uz predškolski odgoj, najavila je kako će s novom pedagoškom godinom početi s radom vrtić Grabrik, a u tijeku su i pripreme za gradnju vrtića Mahično.

-Ono što nam je novo u predškolskom odgoju i obrazovanju, osim brige o građevinama, boljoj kvaliteti i uvjetima rada, prošle godine prijavili smo se  na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i ostvarili blizu devet milijuna kuna za projekt unapređenja sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, naglasila je. Ovim projektom obitelji mogu isplanirati svoje vrijeme, jer organizacija vrtića se poboljšala i prilagodila obiteljima jer  mogu voditi djecu i u popodnevnu smjenu u vrtić. Ove ustanove imaju i nove programa koje do sada nisu imali i oko 20-ak novozaposlenih ljudi je sada u njima. Najavila je i pripreme za e-upise.

-Od nove pedagoške godine roditeljima će se olakšati, moći će kroz određenu aplikaciju koju će Grad pripremiti, upisati djecu u vrtiće sljedeće pedagoške godine.

Pročelnica Sila-Ljubenko naglasila je je kako je Gradu Karlovcu važno i ulaganje u školstvo.

-U proteklom razdoblju energetski smo obnovili osnovne škole Skakavac, Dubovac, Švarča, Tušilović na kojoj su nedavno završeni radovi, a  imamo u planu aktivnosti vezane za obnovu škole Turanj i Braća Seljan. Sve te škole financirane su ili će se financirati iz fondova EU, nacionalnih izvora i vlastitih sredstava Grada, a ukupna vrijednost tih projekata je 10,5 milijuna kuna, od čega je dvadesetak posto sredstava trebao osigurati Grad, navodi.

Najavila je i novine vezane uz udžbenike.

-Od sljedeće školske godine nadležno Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o udžbenicima financirati udžbenike i to za učenike prvih i petih razreda iz svih predmeta,  za sedme razrede udžbenike iz biologije, kemije i fizike, a za ostale  razrede će dokupiti udžbenike u suradnji sa školama. Novost u školstvu je i da se kreće s projektom e-škole. U pilot projektu e-škole bile je samo OŠ Rečica, a od nove školske godine, bit će sve škole u Hrvatskoj biti uključeni u e-škole, znači da će svi učenici dobiti laptope, svi nastavnici imat će svoja računala i potrebnu opremu, izjavila je.

 

Sila-Ljubenko osvrnula se i na aktivnosti koje njihov odjel provodi u području kulture.

-U sklopu odjela formiran je Odsjek za kulturu i kulturnu baštinu i u okviru tog odsjeka uz stalne poslove vezane uz brigu o našim ustanovama, imamo i posao vezan uz realizaciju Plana upravljanja Zvijezdom gdje smo počeli prikupljati podatke o svim objektima i građevinama koje se nalaze u Zvijezdi kako bi sve to imali na jednom mjestu, kazala je. Za srpanj je predviđeno otvorenje Muzeja Domovinskog rata na Turnju gdje su potpuno završeni građevinski radovi, pri kraju je opremanje Muzeja, a još predstoji i uređenje okoliša, najavila je između brojnih aktivnosti ovog odjela Sila-Ljubenko. (sl)

Foto: S. Laić