Prvi Karlovački

“S ovom dvoranom klub je dobio jednu potpuno novu dimenziju”

10.06.2019

Sport

Razgovor: Matija Ratkaj, predsjednik i trener Inline hokej kluba "Karlovac"

Seniori Inline hokej kluba “Karlovac” osvojili su naslov prvaka Hrvatske. Klub je bio organizator završnice prvenstva u dvorani u bivšoj vojarni u Luščiću. U završnoj utakmici prvenstva Karlovčani su pobijedili momčad “Koprivnice” sa 7:2, ali su i prije tog susreta osigurali naslov državnog prvaka. Državno prvenstvo u inline hokeju za sve uzraste u protekloj sezoni održano je u Karlovcu, jer karlovački klub jedini u Hrvatskoj ima dvoranu za inline hokej. Karlovački hokejaši iskoristili su priliku i u svojoj dvorani osvojili naslov državnog prvaka. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom i trenerom Inline hokej klub “Karlovac” Matijom Ratkajem, koji je i trener u hokeju na ledu.

Idemo se vratiti nekoliko mjeseci unatrag. Kakva je bila zimska sezona?

-Bilo je relativno u redu, leda je bilo koliko je bilo. Ove godine se i tvrtka Mladost potrudila i odradila svoj posao, mislim da je bilo šest do sedam tjedana leda. Zima je takva kakva je, tu ne možemo ništa. Mi pretežno igramo inline hokej, led nam dođe da tijekom zime razbijemo sezonu inlinea i da privučemo nove klince. Treniramo na ledu i to je to, led je djeci atraktivniji od inline hokeja. Termina je bio dovoljno kao svake sezone. Nadam se da će sezona leda biti svake godine sve duža. Dvorana sa ledom nije na vidiku, pa smo se mi okrenuli inline hokeju.

Klub ima novi dom, a to je dvorana u bivšoj dvorani na Luščiću. Jeste li zadovoljni?

-Da, to je ono što smo tražili, čemu smo težili desetak godina. Dvorana na Rakovcu nije naša, tamo smo bili u najmu, to je bilo prijelazno razdoblje. Vunsko polje je još u komadu i tu ćemo igrati neke turnire preko ljeta, no sve smo preselili u dvoranu na Luščiću. U toj dvorani muči nas vlaga, to je svagdje s tim sportom u Europi, gdje dvorane nisu grijane. Mi ne možemo financirati grijanje, ni u snovima to ne možemo napraviti. Problem je kada je razlika u temperaturi, kada puše jugo, tada nas muči vlaga. Djelomično bi se to riješilo s nabavom plastične podloge, kojoj je cijena dvadeset tisuća eura, a mi to sami ne možemo financirati. Stalno smo u pregovorima s Gradom Karlovcem i Karlovačkom sportskom zajednicom da se ta podloga nabavi, jer ta podloga ne bi bila samo za nas, to bi bilo i za druge sportove. To su plastične ploče, mogu se skinuti i staviti negdje drugdje.

Je li nova dvorana dovela u klub novu djecu?

-Klinaca nikad dosta. S ovom dvoranom mi smo dobili jednu potpuno novu dimenziju, dobili smo veliki broj termina. Pet dana u tjednu treniramo, tri do četiri treninga su dnevno za razne uzraste, subotom i nedjeljom su utakmice državnog prvenstva. Škola rolanja doživjela je ove godine ono što smo ciljali desetak godina. Imamo više od trideset djece u Školi rolanja, neki će od njih sigurno ostati u hokeju.  

Sezona je na kraju, seniori su odigrali završnicu, što je još ostalo?

-Da odigrali smo kod seniora završnu utakmicu s “Koprivnicom”, bilo je zbog vlage problematično za rolanje, no morali smo to odraditi, sva prvenstva moraju biti gotova do kraja školske godine. Taj dan se odigralo što se odigralo, ta utakmica s “Koprivnicom” nije bila bitna. Bilo je dosta problema u prvenstvu, zbog nedolazaka zagrebačkih momčadi na utakmice, platili su kotizaciju, došli na jednu utakmicu, pa na tri, četiri ne, pa opet na jednu došli, tako da smo cijelo vrijeme bili na telefonu, mijenjali raspored, bila je borba s tim. Seniori su završili, seniorke imaju za odigrati još jednu utakmicu, a sve kategorije mlađih uzrasta završavaju 8. i 9. lipnja.

Kako da su sva državna prvenstva odigrana u Karlovcu?

-U Zagrebu više nema inline terena, pa smo u dogovoru, preselili sve u Karlovac, jer je ovo jedini natkriveni teren u Hrvatskoj. Jedno su kolo klinci odigrali u Samoboru i nadamo se na godinu i kakvoj regionalnoj ligi sa Slovencima, pa bi se igralo u Karlovcu, Samoboru, Dolenjskim Toplicama i Horjulu. Sada kreću pregovori sa Slovencima. 

Koliko dugo ćete moći ostati u ovoj dvorani, imate li kakav ugovor?

-Ugovor bi trebao doći uskoro, Grad Karlovac planira uvesti struju svim drugim sportskim udrugama, koje su tamo. Ne znam koliko će to trajati, ali mi smo morali ući u taj prostor, jer stotinjak ljudi igra hokej. Dolaze tri put tjedno. Mogli smo kukati, no mi smo odlučili sami nešto napraviti. Žicamo, molimo, tražimo materijal, tražimo da nam majstori nešto odrade, što ne možemo sami. Odlučili smo si sami napraviti uvjete za rad. Koliko dugo ćemo tu biti, to ni Grad Karlovac ne zna, mi se nadamo što duže. Po svim iskustvima koja imamo, bit će to dovoljno dugo. Očistili smo sve, ne znamo koliko smo sati rada uložili, pisali smo u početku, došli smo do nekih četiri, pet tisuća, to je bilo pred godinu dana. Naradili se jesmo, najviše su napravili članovi kluba i roditelji djece. Od samog rada do nabave materijala, zamolbi. To je realno i dalje rupa, ali je naša rupa i radimo na tome da postane prava dvorana. Imamo teren, imamo rasvjetu, imamo svlačionice, uskoro ćemo imati i WC, nadamo se da će Grad Karlovac konačno spojiti vodu, tako da onda možemo normalno funkcionirati.

Što vas očekuje preko ljeta?

-Kada završi škola krećemo s treninzima, prvi tjedan u srpnju tradicionalno idemo u Češku. Ove godine promijenili smo mjesto, idemo u Liberec, ne u Trinec, ali kod istih organizatora. Nakon toga pauza od dva, tri tjedna i onda krećemo s pripremama za novu sezonu. Bit će preko ljeta i seniorskih turnira, djeca tijekom ljeta neće imati turnire. Naš standardni turnir u Karlovcu bit će u rujnu. 

Jeste li tijekom prošle zime igrali utakmice u hokeju na ledu?

-Mislim da smo odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu protiv “Varaždina” na kraju leda. Nemamo ni potrebe više, jednostavno ne vidimo što s tim ledom. Bez dvorane ne može se igrati hokej na ledu. Ne isplati se razvijati hokej na ledu, a imamo dobar inline hokej, koji ćemo razvijati, u njemu možemo biti odlični, sada kada imamo dvoranu.

Je li Karlovac tako postao centar inline hokeja u Hrvatskoj?

-Sigurno da je, imamo dvoranu, imamo najviše djece, klinci su odlični, praktično smo prvi klub u državi. Seniorski smo prvaci Hrvatske i sigurno da sam zadovoljan. To smo ostvarili uz sve probleme koje smo imali. Ja sam i voditelj lige, pa znam kako se sve odvijalo. To nam je prvi naslov od kako se igra državno prvenstvo, od 2007. godine. Ovo je bilo dvanaesto prvenstvo, a jedino smo mi, uz “Kune”, odigrali sva prvenstva. “Kune” su pale zbog neozbiljnosti i problema s odigravanjem utakmica. U seniorskom prvenstvu nastupila su četiri kluba “Kune”, “Munje”, “Koprivnica” i “Karlovac”, kod seniorki su tri kluba “Siscia”, “Karlovac” i “Dolenjske Toplice”. Kod igrača do 19 godina u prvenstvu nastupaju tri kluba, do 16 godina tri, do 13 pet i do 11 godina pet.

Koliko mlađi uzrasti treniraju preko tjedna i jeste li zadovoljni s njima?

-Mlađi uzrasti treniraju tri put tjedno, vikendom igraju utakmice, a ako nemaju utakmice, napravimo trening ili odigramo hakl. Jako sam zadovoljan klincima, dobro rade. Trude se. Dvorana je u potpunosti iskorištena, tu je Škola rolanja, trenira svih šest naših selekcija, a dolaze nam i prijatelji iz Zagreba. Subotom i nedjeljom su utakmice od 10 sati. Puno je lakše sada kada imamo svoju dvoranu, imamo svlačionice, oprema se ne mora nositi kući, pa se na trening može doći biciklom ili pješke. Krov nam je šupalj, no i taj ćemo problem uskoro riješiti. Ova dvorana nam je velika promjena na bolje.

Branko Obradović