Prvi Karlovački

Predstavljena knjiga „Riječne zagonetke“, prva slikovnica za djecu o riječnim ribama i životinjama

19.02.2019

Karlovac

Slikovnica „Riječne zagonetke“ autorice Jelene Shaughnessy i ilustratorice Mateje Boljar predstavljena je danas u Javnoj ustanovi Aquatika- slatkovodni akvarij Karlovac.Slikovnicu je predškolskoj grupi djece iz vrtića Grabrik predstavila i čitala glumica Gradskog kazališta Zorin dom Petra Cicvarić.

„Riječne zagonetke“, prva je knjiga o riječnim ribama i riječnim životinjama koju je na prijedlog autorice i ilustratorice, Jelene i Mateje, Aquatika tiskala u vlastitoj nakladi od 1000 primjeraka, od kojih će dio podijeliti karlovačkim vrtićima, a ostali primjerci prve dječje knjige o slatkovodnim ribama i životinjama koje žive uz naše rijeke moći će se kupiti u suvenirnici Aquatike.

-U toj knjizi je na kreativan i prelijep način prikazan podvodni svijet, nekoliko glavnih vrsta riba koje obitavaju u našem području te zagonetka o raku i bjelouški, pa se nadam da će ovaj uradak razveseliti naše najmlađe ali i one malo starije koji će ih čitajući im, educirati na zanimljiv način, rekla nam je uoči predstavljanja slikovnice ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Inače, obje autorice su iz Duge Rese, odrasle su uz rijeku i poznaju se od malih nogu. Do sada su zajedno radile na čak tri slikovnice. Jelena inspiraciju dobiva iz dječje znatiželje i velike ljubavi prema najmanjima. Nakon završenog visokog obrazovanja u Rijeci i Zagrebu, radila je nekoliko godina u struci, no odlučila je slijediti svoje srce te je krenula sa suprugom putovati svijetom i pisati pjesme za djecu što joj je bila strast još od malih nogu. Svoje prve stihove napisala je još kao djevojčica od 11 godina. Do sada je kao volonterka živjela u Gani, Gruziji, Armeniji, Cipru, a trenutno živi na Šri Lanci sa svojom obitelji. Mateja inspiraciju dobiva iz prirode, rijeka, čestih šetnji s psom Ksenom, te od prijatelja i glazbe koju obavezno sluša dok stvara ilustracije.

Još jednom je Aquatika pokazala da se maksimalno uključuje u rad lokalnog stanovništva i da nastoji što više surađivati sa lokalnim umjetnicima i obrtnicima pa i na taj način razvija lokalno gospodarstvo.

-Tiskanjem ove slikovnice, Aquatika nastoji poticati najmlađe posjetitelje na čitanje, kao i na brigu o okolišu i lokalnoj zajednici, rekla je među ostalim Maruškić Kulaš. Upravo iz tog razloga Aquatika se, nakon bojanke, slikovnice, potom knjige na hrvatskom i engleskom jeziku, odlučila na izdavanje ove jedinstvene zbirke zagonetki namijenjene svim uzrastima i ljubiteljima prirode, od djece i mladih do odraslih i starijih osoba. U slikovnici je na najbolji mogući način spojena ljubav autorice i ilustratorice prema rijekama i ribama. (rb)

Foto: I.Č.