Prvi Karlovački

Predstavi “Rusfaj” specijalno priznanje na XII. Gumbekovim danima

02.04.2019

Kultura

Petri Cicvarić pripala je prva nagrada za najbolji tekst na natječaju za dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu "Mali Marulić"

Ocjenjivački sud XII. Gumbekovih dana u sastavu  glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac dodijelili su specijalno priznanje predstavi “Rusfaj” Gradskog kazališta Zorin dom.

Taj je mozaik glazbenih hitova iz kazališnih i filmskih uspješnica realiziran vrhunskim pjevačkim i plesnim dometima brojnog ansambla, a obogaćen i kratkim komičnim glumačkim minijaturama i vrsnom živom glazbom u atraktivnoj predstavi brzog ritma. Festival “Gumbekovi dani” posvećen je jednom od najvećih naših komičara i cabaret-majstora Mladenu Crnobrnji Gumbeku koji ima iznimne zasluge da je ta posebna, rubna teatarska vrsta preživjela i u vremenima koja joj nisu bila sklona. Rekordnih osamnaest prikazanih izvedbi na ovogodišnjem festivalu pokazuje sve snažnije oživljavanje baštine cabareta kako u predstavama koja ostaju u okvirima tradicije, tako i u onima koje neke od karakteristika kabaretskog izraza, izravno obraćanje gledateljima, kombinacija s plesnim i pjevačkim dijelovima predstave, povezuju s nekim suvremenim kazališnim kretanjima. Svi zainteresirani koji još nisu pogledali predstavu “Rusfaj” moći će to učiniti u sklopu održavanja manifestacije “Dan Grada Karlovca” u srpnju ove godine. Petri Cicvarić pripala je prva nagrada za najbolji tekst na natječaju za dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu “Mali Marulić”. Na natječaj je pristiglo 18 tekstova, a žiri u sastavu Ana Prolić, Belmondo Miliša i Jasen Boko u uži je izbor uvrstio njih pet. Prva nagrada dodijeljena je tekstu “Ribe u nevolji” Petre Cicvarić, a druga tekstu “Sonata za kantu za smeće” Kristine Gavran. Treća nagrada nije dodijeljena. Nagrade će biti uručene 9. travnja u programu svečanog otvaranja Festivala “Mali Marulić”. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski