Prvi Karlovački

Potpisan ugovor za financiranje projekta CGO Babina Gora

17.04.2019

Županija

Krajem svibnja ili početkom lipnja  bit će raspisan natječaj za izvođača radova

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i direktorica KODOS-a Marija Tufeković potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.  za financiranje projekta Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora.  Vrijednost ugovora je 195 milijuna i 672 tisuće kuna, dok je ukupna vrijednost prihvatljivih troškova cjelokupnog projekta 270 milijuna i 490 tisuća kuna. Pored Europske unije u sufinanciranju prihvatljivih troškova sudjelovat će sa 17,66 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te suvlasnici tvrtke KODOS sa 10 posto. U ime domaćina na početku prigodne svečanosti govorio je župan Damir Jelić.

Ovaj trenutak je uistinu dugo očekivajući; od 2005. sam dužnosnik i neprekidno pratim sva ova događanja, a 2006. godine Babina gora je odabrana kao lokacija. Otada je proteklo 13 dugih godina u kojima bi  se moglo podijeliti  nekako nas na regionalnoj i  lokalnoj razini,  s jedne strane Fond, a s druge strane sve Vlade sa svim ministarstvima u pogreškama, u trećinama. Međutim, kako su to karike u lancu, pa sve trebaju štimati, uvijek nam se događalo da nam je barem jedna karika sjajna, a druge dvije više- manje  nisu  uopće bile u funkciji. Ipak, u relativno  kratkom vremenu danas su sve tri razine  potpuno u funkciji,  a valjda smo takvi i kada nas stisne vrijeme koje je odavno isteklo. Zahvaljujem se svima na odrađenom poslu: prije svega ministru Ćoriću,  direktoru Fonda Ponošu, zamjenici župana Furdek Hajdin, pročelnici Jarnjević i direktorici KODOS-a Tufeković.

Projekt Babina gora je iz jedne faze letargije koja je jako dugo trajala, došao u vrlo kratkom vremenu u razdoblje u kojem su mu dodijeljena sredstva. To se ne događa slučajno jer da je puno takvih slučajnosti ja bih bio na otvorenju čitavog niza projekata centara za gospodarenje otpada, a to ipak nije slučaj. Prije svega zahvaljujem timu koji je na tome radio, prvenstveno direktorici Tufeković, zamjenici župana Furdek Hajdin, ali i ljudima iz ministarstava. Posao na fizičkoj  izgradnji objekta tek predstoji. Performanse CGO Babina Gora trebale bi zadovoljiti potrebe oko 150 tisuća stanovnika Karlovačke, Sisačko – moslavačke i Ličko – senjske županije. Kapaciteti od preko 30 tisuća tona sami po sebi bi trebali biti dovoljni, naravno imajući u vidu činjenicu da se mi kao sustav, kao zemlja nalazimo u fazi kada povećavamo  odvajanje  otpada već na kućnom pragu. Procijenjeno vrijeme otvaranja Centra je polovica  2023 godine, ja taj datum uzimam sa zadrškom jer posao koji ste u  posljednje vrijeme obavili mi daje za pravo vjerovati, da će to moguće biti i nešto ranije. Čestitke svima na ustrajnosti da se projekt koji jako  dugo traje  konačno približava danu svoje realizacije, kazao je na potpisivanju Ugovora ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Direktorica KODOS-a Marija Tufeković je rekla da će natječaj za izvođača radova biti međunarodni otvoreni postupak, dokumentacija je u izradi i kada prođe sve provjere, uslijedit će njegovo raspisivanje. Najvjerojatnije bit će  raspisan krajem svibnja ili početkom lipnja.

Inače, u Hrvatskoj je planirana gradnja 11 centra za gospodarenje otpadom, od kojih su dva već u funkciji.

Potpisivanju ugovora prisustvovali  su i župan Sisačko-moslavačke županije  Ivo Žinić, pomoćnici ministrice regionalnog razvoja i EU fondova  te ministra zaštite okoliša i energetike Dragan Jelić i Anamarija Matan,  predstavnici  osnivača Centra za gospodarenje otpadom na čelu s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem te direktori ostalih centara za gospodarenje otpadom iz Hrvatske. (m.m.)

Foto: i.č.