Prvi Karlovački

Nakon trinaest godina pada, u 2018. godini porast broja obrta

11.04.2019

Karlovac

Uručenje godišnje nagrade Udruženja obrtnika grada Karlovca

Treća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika grada Karlovca održana je jučer u dvorani Obrtničkog centra. Skupu su prisustvovali gradonačelnik Damir Mandić, zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković. Izvješće o radu Udruženja obrtnika grada Karlovca podnio je predsjednik Željko Vuković.

-Prema podacima iz Obrtnog registra Udruženje obrtnika grada Karlovca imalo je 31. prosinca 2018. godine aktivnih 824 obrta. Članovi udruženja su obrtnici s područja grada Karlovca i općina Draganić, Krnjak i Lasinja. Najveći broj obrtnika je u uslužnim djelatnostima 408, trgovini 109 i ugostiteljstvu 101 dok je proizvodnih djelatnosti 88 i frizera i kozmetičara 82 obrta. U 2018. godini odjavljeno je 69 obrta, a registrirana 82 obrta te je u odnosu na 2017. godinu bilo 13 obrta više u obrtnom registru, čime je zaustavljen negativni trend većeg broja odjavljenih obrta u odnosu na novoregistrirane koji traje neprekidno od 2004. godine. Dakle, nakon 13 godina neprekidnog pada broja obrtnika na godišnjoj razini, u 2018. godini Udruženje je zabilježilo porast broja obrta u odnosu na prošlu godinu, kazao je Željko Vuković.

Na skupu su uručena priznanja Udruženja obrtnika grada Karlovca. Priznanja za posebne zasluge i uspjehe na unapređenju obrtništva dobili su optičar Davorin Antić, vlasnik knjigovodstvenog servisa Netkom Željko Bračika, elektroinstalater Ivan Crnković, trgovac Josip Fištrović, automehaničar Matija Jakopčić, urar Vinko Holmut i karlovački gradonačelnik Damir Mandić. Zlatne plakete za značajan doprinos u razvoju i radu obrtničkih institucija te postignute značajne poslovne rezultate dobili su vlasnica kemijske čistionice Gordana Kirinčić, frizer Tomislav Pudina i cvjećarka Natalie Mandić Penić. Najviše priznanje udruženja statuu dobio je stolar Drago Lipošćak. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski