Prvi Karlovački

Najavljene premijere predstava „Na tragu“ i „Bajka o ribaru i ribici“

02.04.2019

Kultura

Povodom pretpremijere predstave autorice Petre Cicvarić „Na tragu“ i premijere predstave A. Puškina „Bajka o ribaru i ribici“, obje na temu riba, danas je u Zorin domu održana konferencija za novinare.

Pretpremijera predstave „Na tragu“ je u Aquatici 4. travnja u 19 sati, a  premijera „Bajka o ribaru i ribici“ je dan poslije 05. travnja u 20 sati u Zorin domu, najavio je ravnatelj Zorin doma, Srećko Šestan.

Ujedno je pohvalio i odličnu suradnju s Aquatikom zahvaljujući kojoj je nastala  i predstava „Na tragu“, o čemu je više rekla ravnateljica Aquatike, Margarita Maruškić Kulaš.

Moram reći da je ovo za nas iz Aquatike zaista neobična situacija da se u Aquatici na ovaj način u suradnji s gradskim kazalištem organizira jedna predstava koja upravo ima temu zaštitu okoliša. Naime, ono što je najvrjednije što mi kao ustanove ovoga grada prenosimo na nove generacije je upravo svijest o tome da su upravo kultura i okoliš ono što moramo njegovati, očuvati i predati u ruke budućim generacijama, izjavila je Maruškić Kulaš.

O nastanku predstave „Na tragu“ više je rekla autorica Petra Cicvarić.

Ja sam prije nekih godinu dana dobila molbu da napišem tekst od kojeg ćemo moći napraviti predstavu koja će biti vezana uz Aquatiku. Tako sam počela istraživati i naišla na podatak kako u našim rijekama sve manje ima ribe mladice i to mi je nekako bila ideja za tekst, a pošto se radi o nestanku ribe mladice tako je nastao kriminalistički žanr teksta, istaknula je Cicvarić dodavši kako se okupila odlična ekipa s dvoje mladih glumaca, Lovorkom Trdin i Androm Damišem. Predstavu je režirao Peđa Gvozdić, a glume Petra Cicvarić, Lovorka Trdin, Vanja Gvozdić i Andro Damiš, a za izradu lutaka bio je zadužen Mladen Bolfek.

Govoreći o predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ Ana Prolić koja ju je režirala, naglasila je kako su ostavili integralni Puškinov tekst.

-Naravno zbog neke dinamike scene pojedini stihovi su poštrihani, prebačeni na drugo mjesto, a ostalo što je nadopisivano trudila sam se da bude pisano u nerimovanom desetercu tako da zadrži tu neku i narodnu dimenziju i tu neku rusku priču i da zadržimo poeziju na sceni koja je po meni nedovoljno prisutna, izjavila je Prolić. U ovoj predstavi također glume Lovorka Trdin i Andro Damiš. (sl)

Foto: I. Čepurkovski