Prvi Karlovački

Međunarodni dan pizze obilježite pizzom

09.02.2019

Mozaik

Iako nam ne treba poseban dan da je slavimo, na današnji dan pizza mora isplivati na prvo mjesto. Obilježavamo Međunarodni dan pizze.

Nema čovjeka na svijetu koji ne voli pizzu, samo ovisi kakvu. Za ovu poslasticu kažu da potječe i Italije, no tome nije tako. U antičkoj su Grčkoj kuhari usavršavali tehniku miješanja brašna s vodom što predstavlja prvu inačicu pizze. Bio je to plosnati kruh ispod užarenog kamena, a tadašnji “pizza-majstori” na njega su stavljali ulje pomiješano sa začinima.

Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je vjerojatno tek negdje krajem 16. ili početkom 17. stoljeća, kada je iz Amerike u Europu stigla rajčica, bez koje danas pizzu gotovo ne možemo zamisliti. U 18. stoljeću, ova ‘pogača premazana umakom od rajčice’ stiže do Napulja u Italiji. Bila je deblja, nego ova koju danas radimo i odličan način da sirotinja zavara glad.

No, nije tu kraj razvoja ove poslastice. Godine 1889. kraljica Margherita Savojska je posjetila Napulj i vidjela kako mnogo ljudi jede nešto njoj nepoznato. Bila je radoznala, ali, s obzirom da obroci koji su dobri za seljake nisu dovoljno dobri i za jednu kraljicu, dvorski kuhar je odlučio da pizzu prilagodi kraljevskim nepcima. Na tijesto je stavio rajčicu, mozzarellu i svježi bosiljak, navodno inspiriran bojama talijanske zastave. I tako je pizza dobila ime Margherita.

Postoje razne varijante, ovisno o tome što ljudi vole jesti, no ipak je nešto najvažnije.

-Važno je da se pizza napravi s puno pažnje i ljubavi i da je radite kao da je radite za svoje nepce. Tijesto se razvuče, za što nije dobro koristiti valjak, stave se sastojci prema vrsti pizze, a ono što je najvažnije je dobro zagrijati peć da bi se mogla dobro ispeći i da bi bila ukusna. Najčešće ljudi naručuju miješanu pizzu, rekao nam je pizza-majstor Nikola.

Kakvu god da volite priuštite si je danas i počastite svoje nepce, bilo onom doma pripremljenom ili pak kupovnom. Pravi je dan za to! (ar)