Prvi Karlovački

Mandić: “Ako planirate graditi tvornicu u Karlovcu, trošak prema Gradskoj upravi je nula”

16.04.2019

Karlovac

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je u Aktualnom satu 24. sjednice Gradskog vijeća da je komunalni doprinos za proizvodnju nula

U Velikoj vijećnici Grada Karlovca u tijeku je 24. sjednica karlovačkog Gradskog vijeća. U Aktualnom satu bilo je niz zanimljivih pitanja, mišljenja i komentara. Većina vijećnika pozdravilo je što se ponovno putem Prvog karlovačkog prenose sjednice Gradskog vijeća. Marija Bodrožić Zorić iz Nezavisne liste Davora Petračića kazala je da nije trebalo ni doći do prestanka prenošenja sjednice.

-Pozdravljam naše slušatelje, koji nas slušaju putem našeg radija. Raduje me što se ponovno čujemo, da je mene netko pitao, ne bi se ni prestajali čuti. Eto dobro je da građani pokazali interes i da su iskazali potrebu i želju da nas slušaju. Hvala im na tome, rekla je Marija Bodrožić Zorić.

Bodrožić Zorić osvrnula se na izbore za mjesnu samoupravu i istaknula da je izlaznost od 17 posto vrlo slaba i da je 83 posto Karlovčana, koji nisu izašli na izbore pokazalo svoje nezadovoljstvo politikom.

-83 posto građana pokazalo je da ne vjeruje niti vladajućem HDZ-u, niti oporbi. Po meni potpuno opravdano, jer zakazali smo mi i mi kao oporba i vladajući. Karlovčani su u velikoj većini nezainteresirani, frustrirani i zasićeni postojećim odnosima u politici i malo što ih više zanima, odlaze van. Sve više ljudi odlazi van. Vraćaju se, dolaze ovdje u posjetu i pričaju kako se živi u Engleskoj, Njemačkoj i Irskoj. Svi mi koji smo ovdje razočarani smo činjenicom bezperspektivnosti i slabog života. Kako mislite zaustaviti ovu apatiju, kako mislite pokrenuti Karlovčane, upitala je Marija Bodrožić Zorić.

Gradonačelnik Damir Mandić u svom odgovoru vijećnici Mariji Bodrožić Zorić kazao je da sve što se radilo u gradskim četvrtima i mjesnim odborima o ovo što se sada radi u Gradskoj upravi uz sve kritike i samokritike ima glavu i rep.

-Što se tiče apatije i svega ostalog i tu opet, ako se malo vratimo u povijest, vidjet ćete da ja nisam bježao od tih tema. Ono što je činjenica u Gradu Karlovcu, ja mogu reći da smo mi zaista pokušali u svom djelokruga posla, sve one probleme koji su detektirani kao problemi, a na način da ljude u najmanju ruku, tjeraju da promišljaju o tome da svoju budućnost traže negdje drugdje, mi smo za njih pokušali naći odgovore. Činjenica je da element plaće, koji je prije dvije, tri godine bio glavni generator iseljavanja, više to nije. Očito se tu nešto događa, mi to vidimo po prihodima proračuna, po porezu i prirezu. Očito da je ti gospodarstvo smoglo snage da napravi korak dalje, rekao je Mandić.

Gradonačelnik Mandić posebno je istaknuo da se vodi briga o gospodarstvu i da je komunalni doprinos za proizvodnju nula. Tko planira graditi tvornicu u Karlovcu, trošak prema Gradu Karlovcu je nula.

-Ono što mi možemo, a to i stalno radimo, da s jedne strane budemo maksimalno otvoreni, ja ću reći prijateljski raspoloženi prema gospodarstvu, prema onima koji mogu osigurati novo radno mjesto. U odluci o komunalnom doprinosu, između ostalog, ponovno smo se odrekli odrekli u gradskom proračunu tri milijuna kuna, jer smo stavili da je komunalni doprinos za proizvodnju nula. Dakle, u startu smo se odrekli i više, jer je i do sada oslobađanje od komunalnog doprinosa bilo poprilično veliko, devedeset posto, a sada smo ga stavili na nuli. Onaj koji želi graditi tvornicu u Karlovcu, trošak prema gradu mu je nula, istaknuo je gradonačelnik Mandić. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski