Prvi Karlovački

Maksimalan vodostaj karlovačkih rijeka očekuje se tijekom utorka

13.05.2019

Karlovac

U Karlovačkoj županiji počele pripreme za obranu od poplave

Iako stanje s vodostajima rijeka nije alarmantno, u Karlovačkoj županiji počele pripreme za obranu od poplave.

Na današnjoj zajedničkoj sjednici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i Grada Karlovca analizirana je trenutna situacija vezana uz stanje obrane od poplava uz prognoze vodostaja i oborina. Rečeno je kako se trenutno na području Karlovačke županije poduzimaju pripremne radnje obrane od poplava. U Karlovcu su tako aktivirane interventne mjere obrane od poplava za što su angažirane komunalne tvrtke i Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca i dobrovoljna vatrogasna društva. Stožer je, kako se navodi, u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima.

U Slunju je u tijeku punjenje vreća s pijeskom i gradnja zečjih nasipa u Rastokama.

U Ogulinu, kako javlja OG portal negdje oko 16 sati izlila se rijeka Dobra na DC42, ispod Frankopanske kule. Iako su neka predviđanja govorila da to toga možda i neće doći, ipak se dogodilo pa je policija oko 16 sati cestu zatvorila za promet.  Problema sa poplavama ima i na području Plaškog. Poplavljeno je područje Janje Gore gdje je voda Dretulje poplavila županijske i lokalne ceste te nekoliko kuća. Svi vatrogasci i ostale službe su na terenu, pomažu gdje je to potrebno i prate razvoj situacije. Posljedice obilne kiše vidljive su na i području Josipdola, Jasenka i Drežnice, javlja OG portal.

Nadalje, u Josipdolu je u tijeku gradnja zečjih nasipa, a u Dugoj Resi spuštanje zapornice na Mrežnici.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, na uzvodnom dijelu rijeka očekuje se značajni porast, a najavljene su i nove oborine iduća dva dana na sve četiri rijeke. Prema sadašnjim projekcijama, maksimalan vodostaj očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm. Stanje, kako naglašavaju, nije alarmantno, a prema sadašnjem stanju problemi se očekuju u zaobalju u vidu razlijevanja rijeka. Iduća sjednica Stožera CZ je u 18 sati, a o svim daljnjim aktivnostima javnost će, kako poručuju, biti pravovremeno obaviještena.

U 18 sati vodostaj Korane u Karlovcu bio je 534 cm, što je porast od 20 cm u odnosu na sat ranije. Kupa u Karlovcu je bila na 519 cm, što je rast od 30 centimetra u sat vremena, dok je porast vodostaja Mrežnice u Mrzlom Polju svega 4 centimetra u sat vremena i iznosi 380 centimetara.