Prvi Karlovački

Karlovčanin Karlo Bukovac osvojio deveto mjesto kod juniora u Svjetskom kupu

07.01.2019

Sport

Karlo Bukovac nastupio je u Svjetskom kupu ice cross downhilla u austrijskom Judenburgu pamtiti i ukupno osvojio 75. mjesto među više od 130 profesionalnih sportaša iz cijelog svijeta

Nakon što je osamnaestogodišnji Karlovčanin Karlo Bukovac, prošle sezone postao treći Hrvat koji je nastupio u Svjetskom kupu ice cross downhilla u austrijskom gradu Wagrainu gdje je ostvario 17. mjesto u juniorskoj konkurenciji, ove godine nastavio je ostvarivati odlične rezultate. Svoju pozivnicu za nastup u Svjetskom kupu dobio je od međunarodnog saveza ATSX, koji je prepoznao njegovo klizačko znanje i prošlogodišnje rezultate. Prva ovosezonska utrka za mladog “ledolomca” bila je u austrijskom Judenburgu, gdje je održana utrka novog tipa natjecanja pod nazivom ATSX 250, u kojem pobjednik dobiva 250 bodova u Svjetskom kupu. Iako je bio najmlađi sudionik koji se borio na stazi protiv natjecatelja koji su dio svjetske elite ovoga sporta, Karlo Bukovac bio je deveti kod juniora. Bukovac će Judenburg pamtiti i po prvom značajnijem seniorskom plasmanu, gdje je ostvario 75. mjesto među više od 130 profesionalnih sportaša iz cijelog svijeta. Prvo mjesto osvojio je Austrijanac Luca Dallago, dok su iza njega došli Kanađanin Kyle Croxall i Rus German Titov. Najbolji junior bio je Finac Joni Saarinen. Inače, Kyle Croxall ovim je drugim mjestom preuzeo vodstvo u ATSX svjetskom kupu.

-Bilo je odlično ponovno nastupati uz bok najboljih na svijetu, a fantastičan je osjećaj kada i ti postaneš jedan od desetak najboljih u svojoj kategoriji iako si tamo najmlađi. Sada je ispred mene samo trud, rad i želja da se taj moj juniorski rezultat pretvori u jednake uspjehe u seniorskoj konkurenciji. To je ono o čemu sam sanjao dok sam s lopatom “čistio snijeg” po parku kako bi došao do svoje staze. Tada su se moji snovi mnogima činili nerealnima, ali vrijeme je dokazalo da je sve moguće, tako vjerujem da će se s vremenom i ovaj grad i država sve više i više ponositi mojim ostvarenjima, kazao je Karlo Bukovac.

Podsjetimo kako je priča Karla Bukovca u ovom sportu započela u karlovačkim šančevima gdje su njegovi prijatelji i on, uz litre i litre vode, i još više truda napravili svoju stazu za ice cross downhill od snijega. Tada su se prvi puta susreli s time kako je spuštati se niz zaleđene padine na kojima profesionalci dostižu brzine i do 80 km/h. Nakon što su snimili video o tome, Red Bull je prepoznao priču i odlučio podržati mladog Karla Bukovca, koji je tako postao treći Hrvat u nekom od natjecanja Svjetskog kupa i prvi junior koji dolazi iz Hrvatske. Hrvatska i Hrvati još jednom su pokazali kako i s minimalnim uvjetima mogu ostvarivati odlične rezultate na svjetskim natjecanjima, kao što i mladi Karlo kaže pošalicom kako dolazi iz zemlje i grada gdje leda najčešće ima jedino u Coca-coli, ili nekom alkoholnom piću.