Prvi Karlovački

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja, dionici učenici MIOŠ-a

19.02.2019

Županija

Erdeljac: Škola je poduzela sve što protokol u vezi nasilja podrazumijeva kako bi se umanjila šteta te da bi situaciju među učenicima smirili

Skoro da nema dana da hrvatski mediji ne prenesu priču o vršnjačkom nasilju. Jedna takva nije zaobišla ni Karlovac, točnije učenike Mješovite industrijsko obrtničke škole. Kako piše portal Net.hr otac maloljetnog dječaka, Marko Oršolić je ispričao da mu je sina napao školski kolega 1. veljače, najprije u školi, a onda i ispred nje. Tvrdi da je njegov sin napadnut ispred škole, od udaraca se srušio na pod te ga je školski kolega nastavio „cipelariti“ kada je dječak već  bio u nesvijesti. Svemu tome, po pričanju oca dječaka, svjedočili su njihovi školski kolege. Portal, net.hr,  također prenosi da je dječak uspio doći do kuće, te je otišao s majkom najprije u školu gdje ih je dočekala administrativna tajnica, a potom i na hitnu.  Ovaj slučaj za naš Radio je komentirala ravnateljica Mješovite industrijsko obrtničke škole Snježana Erdeljac.

Nemili događaj dogodio se 1. veljače nakon nastave na javnoj površini kada je došlo do fizičkog obračuna dva učenika  istog razreda naše škole. Prvog radnog dana , nakon toga događaja, 4. veljače, škola je poduzela sve što protokol u vezi nasilja podrazumijeva kako bi se umanjila šteta te da bi situaciju među učenicima smirili. Također smo prema protokolu slučaj prijavili svim nadležnim službama i što  je normalno u toj situaciji razgovarali s roditeljima i jednog i drugog učenika kao i sa svim svjedocima tog nemilog događaja. Vjerujem da će se situacija vrlo brzo smiriti, oni moraju ostati u istom razredu i nadam se da će i dalje biti prijatelji.

Ravnateljica Erdeljac o ovom slučaju je još rekla.

Već puna dva tjedna od tog nemilog događaja stručne službe, nastavnici i profesori kao i ja osobno bavimo se tim slučajem.  Mi, apsolutno osuđujemo nasilje; i jedan i dugi učenik su dobili pedagošku mjeru jer nastavničko vijeće smatralo da su krivi;  u smislu bilo početka okršaja ili nastavka fizičkog nasilja. To su inače dobri dečki i nikada nisu imali neke pedagoške mjere kao niti velike probleme u školi. Mi također ne smatramo da su to problematična djeca i da je to nešto što  nećemo moći riješiti. Bio je to jedan nemili događaj za koji se nadamo da će vrlo brzo prestati.

Zaključno je  ravnateljica poručila.

Osuđujemo svaki oblik nasilja i apsolutno kao Škola radimo na tome da spriječimo, a kada se ono dogodi da ga zapravo umanjimo. Što to znači?  Poduzimamo sve mjere da prvo do nemilog događaja možda nije ni trebalo doći, a da potom situaciju svedemo u normalne okvire kako bi se nastava odvijala potpuno normalno. Već sada je situacija i nastava u tom razredu normalna. Daljnje informacije o ovom događaju ne želim iznositi, zato što situaciju moramo smiriti te moramo raditi na tome da učenici i dalje ostanu prijatelji, poručila je Erdeljac.

Otac dječaka se obratio i Ministarstvu obrazovanja i znanosti, navodi net.hr te im je poslao 4. veljače mail, a nakon što nije dobio odgovor ponovio je svoj upit te mu je tada odgovoreno kako će inspekcija biti poslana u ovu školu u Karlovcu.  (m.m.)