Prvi Karlovački

IN MEMORIAM: Preminula hrvatska prevoditeljica, znanstvenica, spisateljica i urednica Irena Lukšić

12.03.2019

Vijesti

Kao dijete često sam sanjarila o bijegu u neko mjesto gdje me nitko neće naći. U neku spilju, primjerice, gustu šumu ili grad u kojemu me nitko ne poznaje. Vidjela sam se iznad sviju i svega, kao tajanstveno biće koje s visine promatra što se događa u ovom našem nesavršenom životu i pokušava nešto učiniti da svijet postane bolji, napisala je Lukšić u jednom od svojih tekstova.

Hrvatska prevoditeljica, spisateljica, znanstvenica i urednica Irena Lukšić preminula je u svome domu u Dugoj Resi u 66. godini života.

U rodnom je gradu završila osnovnu školu i gimnaziju, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i ruski jezik, apsolvirala je i studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Doktorirala je na temi ruske emigrantske književnosti.

Prve je kritičke tekstove počela objavljivati sredinom 70-ih godina 20. stoljeća u glazbenom magazinu. U to vrijeme počela je surađivati kao prevoditeljica s nekim izdanjima novinske kuće Vjesnik. U književnosti se javila krajem 70-ih pripovijetkama tiskanim u časopisima. Godine 1981. izašao joj je prvi roman Konačište vlakopratnog osoblja, koji je kritika odmah svrstala u tzv. prozu u trapericama, odnosno mladenački bunt protiv autoriteta i društvenih ograničenja.

Posebno mjesto u opusu Irene Lukšić ima esejistika. Riječ je o tekstovima koji na osobit, gotovo poetski način tumače fenomene karakteristične za moderno doba: kulturu celebrityja, putovanja, hranu i kućne ljubimce. Bila je istaknuta stručnjakinja za rusku emigrantsku književnost  i prevoditeljica s ruskog jezika. Za svoj umjetnički, stručni i prevoditeljski rad dobila je niz nagrada i priznanja. Radila je i kao suradnica američke enciklopedije svjetske književnosti Encyclopedia of World Literature in the 20th Century te Dictionary of Literary Biography, a u Hrvatskoj je surađivala na najvažnijim enciklopedijskim izdanjima.

U posljednje vrijeme bila je glavna i odgovorna urednica časopisa Svjetlo u izdanju Matice Hrvatske Karlovac.

Sahrana Irene Lukšić bit će u četvrtak u 14 sati i 30 minuta na groblju Sv. Petar u Dugoj Resi. (a.r.)

Foto: i.č.