Prvi Karlovački

I Aktualni sat županije u radijskom prijenosu, doduše do daljnjeg besplatno

15.04.2019

Županija

Jelić : Očito ovo na Internetu nije dalo one rezultate koje smo htjeli

Županijska skupština, kao što je to uobičajeno, svoju današnju sjednicu počela je Aktualnim satom. 12 vijećnika postavilo je tridesetak pitanja na koja su odgovarali županijski dužnosnici. Najprije jedno od  pitanja Gorana Glavurtića iz Živog zida.

Veliki broj građana Karlovačke županije negoduje zbog neprenošenja sjednica radijskim putem, pogotovo starija populacija. Da li i kada planirate vratiti radijski prijenos te kamo su preusmjerena sredstva za financiranje medija, odnosno radijskih prijenosa, u kojem iznosu; pri tome ne mislim samo na radijske postaje, već i portale.

Novac je otišao za mobilne ambulante, tako da ga više nema. Jutros je gradonačelnik Karlovca na svojoj press konferenciji, u dogovoru sa mnom ostavio mogućnost posve otvoreno, kao i predsjednik skupštine, tko god želi da se može ovdje uključiti. U startu neka to bude tako i Hrvatski radio Karlovac je izrekao da će odraditi Aktualni sat gratis. Gradonačelnik im je rekao  da će pronaći nešto novca u sljedećem rebalansu proračuna za tu njihovu djelatnost. Istim ritmom možemo i mi kao Županija tako odraditi. Dakle, ako Radio Ogulin ili Radio Slunj imaju želje preuzeti signal od Hrvatskog radi Karlovca, što ih ne mora ništa koštati, mogu to učiniti. U startu novca nemamo, ali kroz rebalans proračuna i u dogovoru sa svim tim tvrtkama, možemo dogovoriti i taj dio. Neka u startu to bude ovaj najaktivniji dio Aktualni sat, a sve dalje možemo dogovarati. Dakle, nije to problem, neka ide priča, očito ovo na Internetu nije dalo one rezultate koje smo htjeli, pa ako nas građani žele slušati, neka nas ubuduće i slušaju i gledaju, odgovorio je župan Damir Jelić.

Poznato nam je da je u prosincu resorni ministar Ćorić donio odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada koja nije baš najbolje primljena među stanovnicima općine Rakovica. Stoga me i interesira  kada se može očekivati otvaranje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, pitao je HDZ-ov vijećnik Mihovil Bićanić.

Odgovor ravnateljice Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos, Marije Tufeković bio je sljedeći.

Kada je rađen nacrt plana zatvaranja odlagališta, bilo je predviđeno da u Karlovačkoj županiji ostane raditi samo jedno odlagalište, i  to ono u Karlovcu. Samo uz izniman trud župana Jelića i dožupanice Furdek Hajdin, Karlovačka županija je dobila tri odlagališta do otvaranja Centra i mislim da je u redu da se jedinice lokalne samouprave dogovore o tome da prebrodimo period do otvaranja Babine Gore. Inače, ovih dana je donesena Odluka o financiranju kojem je projektu dodijeljeno 195 milijuna i 700 tisuća kuna nepovratnih EU sredstava i ovih dana potpisat ćemo Ugovor o financiranju projekta. Počeli su radovi na izgradnji pristupne prometnice, povlačenju kablova za elektro opskrbu i povlačenje vodovoda, tako da mi sada pripremamo i dokumentaciju o javnoj nabavi; ukoliko tu ne bude nekih kašnjenja, očekujemo da ćemo Centar pustiti u rad krajem 2022. godine.

Među vijećnicima koji su postavljali pitanja bila je i SDP-ova Biserka Vranić.

U kojoj fazi je projekt izgradnje školske sportske dvorane pri Osnovnoj školi „Slava Raškaj“ Ozalj, kakva je dinamika i kada možemo očekivati završetak projekta, odnosno početak izgradnje dvorane.

Odgovarajući zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je rekla da Karlovačka županija unatrag godinu dana traži mogućnosti financiranja gradnje  kako ove dvorane,  tako i drugih i dodaje.

Kao što je poznato putem Ministarstva regionalnog razvoja i  kredita EBA i CBA prije su se sufinancirali projekti u školstvu, zdravstvu, odnosno javnim ustanovama. Danas nažalost, takvih izvora financiranja nema. Unatoč tome, budući na standard i odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je dalo suglasnost na dvoranu, sukladno pedagoškom standardu, a to je 14 razrednih odjela i 243 učenika koliko ta matična škola ima; mi krećemo u projektiranje školske sportske dvorane, gdje očekujemo da bi projektna dokumentacija trebala biti gotova, početkom iduće godine. Resorna ministrica pak  najavljuje na jesen dogradnju  škola koje imaju potrebu prelaska u jedno smjenski rad, a ozaljskoj školi nedostaju četiri učionice da bi tako mogli raditi. Zajedničkim projektom tih četiriju učionica i školske sportske dvorane, mi  bismo bili spremni na najavljeni natječaj, naravno ukoliko ga bude. Već smo nekoliko puta obišli Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te razgovarali s dužnosnicima na državnoj razini i očekujemo otvorenje nekog natječaja. Kada bude otvoren, doista to je  jedan od prioriteta Karlovačke županije. (m.m.)

Foto: i.č.