Prvi Karlovački

HNS predlaže da se postavi defibrilator u svaki mjesni odbor u gradu Karlovcu

10.01.2019

Politika

Priopćenje Hrvatske narodne stranke

Ponukani najnovijim događajem u Metkoviću, kao i sve većim odlaskom medicinskog osoblja u inozemstvo, HNS predlaže u gradu Karlovcu da za početak se krene s kupnjom i postavljanjem defibrilatora u svaki Mjesni odbor. Do pojedinih Mjesnih odbora koji spadaju u Grad Karlovac, hitnoj medicinskoj pomoći je potrebno i više od 30 minuta da dođu do ugroženog pacijenta, a da ne govorimo kada su vremenske neprilike (snijeg i poplave ) taj put je još više otežan. HNS predlaže da grad Karlovac omogući prvo najudaljenijim mjesnim odborima , a onda da se to širi i dalje postavljanje defibrilatora za laike koji su toliko jednostavni da nema skoro osobe koja ne bi mogla s njime upravljati.

U zemljama Europske unije je praksa da imate postavljane doslovno nekoliko u svakom kvartu, a svatko na kući ima uputu gdje se defibrilator nalazi u njegovom kvartu.

Na ovaj način možemo pružiti barem malenu sigurnost našim građanima, jer svaki spašeni život na ovakav način ne treba imati cijenu, uzmemo li u obzir da takav defibrilator za laike košta cca 10 000 kuna.

Pozivamo gradonačelnika da se javno očituje o našem prijedlogu.

Potpredsjednica HNS Karlovac

Marina Novaković Matanić