Prvi Karlovački

HNS-ova tribina “Energetska obnova”

03.04.2019

Politika

Tribina je održana u punoj Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić"

HNS je organizirao jučer u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” tribinu “Energetska obnova”. Gosti tribine bili su državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir i predsjednik HNS-a Zagreb, kao i kandidat za EU parlament Tomislav Stojak.

Interes za temu bio je velik, na tribinu su došli predstavnici stambenih zgrada, ali i vlasnici privatnih kuća. Željko Uhlir naglasio je da je u pripremi natječaj za stambene zgrade, ali i za privatne kuće. Kod privatnih kuća u tijeku su pregovori s EU oko uvjeta natječaja, jer tek od prošle godine moguće je financiranje fizičkih osoba, privatnih kuća, iz EU fondova. Do sada niti jedna država članica nije to napravila, stoga smo mi prvi koji pokušavamo napraviti uvjete za fizičke osobe koji će biti olakšani za građane, a da je to prihvatljivo EU. Kada bi se natječaj preslikao s stambenih zgrada, vrlo mali postotak fizičkih osoba bi mogao uopće aplicirati na natječaj. U natječaju koji je bio 2015.godine bilo je obuhvaćeno 12 000 privatnih kuća, a sada ministarstvo očekuje da će biti oko 10 000 zainteresiranih za prijavu projekata.

Natječaj će vjerojatno biti raspisan u nekoliko faza, jer za to postoje određeni razlozi, nemoguće je da građevinski radovi krenu na 10,000 kuća istovremeno, nedostatak građevinskih tvrtki, nedostatak materijala na tržištu i sl., a u provedbi se moraju rokovi poštivati. HNS nastavlja s organizacijom tribina, te će sljedeću srijedu biti organizirana tribina “Ruralni razvoj u Vojniću”. (b.o.)