Prvi Karlovački

HDZ osvojio 37 od 38 mjesnih odbora i gradskih četvrti

14.04.2019

Karlovac

Jedini mjesni odbor gdje HDZ nije osvojio većinu je Sjeničak-Utinja, gdje je HDZ osvojio dva mandata, a Samostalna demokratska srpska stranka pet vijećnika

HDZ je odnio pobjedu u 37 od 38 gradskih četvrti i mjesnih odbora na danas održanim izborima za mjesnu samoupravu. HDZ je, rekla je večeras predsjednica Gradske organizacije HDZ-a Marija Jelkovac, uglavnom ponovio rezultat od prije četiri godine.
Mi smo od 38 jedinica mjesne samouprave ostvarili pobjedu u 37. To je zaista odličan rezultat jer smo ustvari u svim jedinicama, osim u šest, išli samostalno kao Hrvatska demokratska zajednica. Ovaj rezultat je samo pokazatelj da su građani prepoznali naš dosadašnji rad jer smo također u većini jedinica mi vodili mjesne odbore i gradske četvrti, ali isto tako je dokaz da je taj rad bio kvalitetan i da je u suradnji vijeća i same Gradske uprave došlo do jedne kohezije koja je dala odlične rezultate.
Novoizabranim vijećnicima je poručila da nastave s dobrim radom, a zahvalila je i svim dosadašnjim vijećnicima na njihovom radu.
Kao predsjednica sam vrlo ponosna što smo na našim listama imali 68 novih mladih lica. To su naši mladi Karlovčani i Karlovčanke koji su naša budućnost. Ponosna sam što se žele uključiti u rad svojih sredina, dodala je Jelkovac.
Rekla da je izlaznost na izbore nešto manja, nego prije četiri godine i da je oko 17, 18 posto, a komentirala je i današnje rezultate u usporedbi s onima od prije četiri godine.
Rezultat HDZ-a je ponovljen na neki način, što se tiče rezultata od 38 jedinica. Međutim, s obzirom da smo prije četiri godine imali koalicijsku listu, a sad smo u većini, osim na šest lista, išli samostalno, možemo reći da je on ovaj puta malo jači.
Rezultate izbora za mjesnu samoupravu komentirala je večeras u HDZ-u i ministrica Nada Murganić.
Mogu naglasiti da su građani očito prepoznali one koji su do sada najviše skrbili i brinuli o potrebama koje imaju u svojim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Možemo reći slobodno da su značajni tzv. mali projekti financirani i sufinancirani iz vlastitih sredstava koja su imali na raspolaganju gradske četvrti i mjesni odbori, ali financirani svakako i iz gradskog proračuna. Ono što je u gradu Karlovcu prepoznatljivo to su i značajne investicije i projekti koji su financirani i iz državnog proračuna. Svakim danom smo sve svjesniji da kod nas nema niti najmanje sredine, a da se ne provode neki projekti koji su financirani iz europskih fondova. Mislim da je ovo najbolji uvod u sljedeće naše europarlamentarne izbore.
Damir Jelić predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, kao i ostali zahvalio je biračima koji su dali podršku HDZ-u, ali i svima koji su danas izašli na izbore.
Ovo su najbitniji izbori jer su oni temelj demokracije. Otići do čovjeka koji je u temelju, upitati ga što treba, poslušati ga što treba odraditi, to je temelj demokracije jer ako je demokracija demos služenje narodu, onda je ovo onaj narod kojem su ovi izbori i najbliži. Kako je predivan osjećaj kad u nekoj gradskoj četvrti Novi centar, Zvijezdi ili mjesnom odboru, Šišljavić, Cerovac nisi gradonačelnik jer oni sad imaju svoje gradonačelnike, oni su ih odabrali i ti sa svojim kolegama razgovaraš zapravo i to je taj dodir s narodom i to ono što krasi Hrvatsku demokratsku zajednicu, kazao je Jelić.
Gradonačelnik Damir Mandić je naglasio da je za njega ovakav rezultat očekivan, ali i obavezujući.
Na tragu ove bliskosti s ljudima na terenu mogu samo reći da vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti jako utječu na ono što mi u Gradskoj upravi radimo i jako utječu na programe koji proizlaze iz gradskog proračuna. Ovih 314 ljudi, a ovdje valja imati na umu da su dvije trećine Hrvatska demokratska zajednica, slijedeće četiri godine će raditi isključivo volonterski za nula kuna, za svoj mjesni odbor i gradsku četvrt. Mislim da to rijetko ponavljam i čini mi se da su ovo izbori o kojima treba u konačnici više govoriti. Mi smo imali u prošlom sazivu naš program KAkvart gdje su se udružila sredstva gradskog proračuna, mjesnih odbora i gradskih četvrti, a najveća vrijednost i u financijskom dijelu je bio volonterski rad ljudi na terenu. Ovaj rezultat ja kao gradonačelnik doživljavam kao veliku obvezu, da ovo što smo do sad radili dobro, moj dojam je da svi zajedno možemo puno bolje.
Jedini mjesni odbor gdje HDZ nije osvojio većinu je Sjeničak-Utinja, gdje je HDZ osvojio dva mandata, a Samostalna demokratska srpska stranka pet vijećnika. (kb)