Prvi Karlovački

Gradonačelnik Damir Mandić obišao radove na sanaciji Etno galerije Žunac u Rečici

11.04.2019

Karlovac

Ostavština Josipa Žunca bit će izložena u prostoru galerije

Grad Karlovac organizirao je danas obilazak radova na sanaciji Etno galerije Žunac u Rečici. Etno galerija Žunac primjer je kako se entuzijazmom može čuvati starina i svjedočanstvo o životu ljudi ovoga kraja, a izuzetan angažman Josipa Žunca bio je dovoljan za trajno očuvanje tragova stare Rečice. Pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Karlovca Hermina Komanac pojasnila je koji su radovi u tijeku.

-Pristupili smo uređenju ovog objekta, koji je ostao u vlasništvu Grada Karlovca iza pokojnog Josipa Žunca. Cilj je urediti i prispodobiti, za sada u prvoj etapi prizemlje, a kasnije i kat da bi se ovdje mogla deponirati, postaviti i za javnost otvoriti vrijedna zbirka Josipa Žunca. Trenutno su u tijeku radovi u vrijednosti 145 tisuća kuna, obnovljeno je krovište, stolarija na prvom katu, dijelom i na drugom katu te unutrašnji zidovi, rekla je Komanac.

Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da je cilj urediti objekt i prezentirati javnosti ostavštinu Josipa Žunca.

-Kada je Grad Karlovac dobio na brigu i u vlasništvo sve predmete, eksponate, u konačnici i ovu kuću i pomoćne zgrade, naravno da smo tražili način kako sve to staviti u funkciju. Osim ovih građevinskih radova, odnosno radova kojima ćemo spriječiti daljnje propadanje. Naravno, razmišljati kako to staviti u funkciju, da ovaj kompleks bude zaista i jedan dio ponude unutar kulturnog dijela grada Karlovca, ali i u turističkom aspektu. Mogu reći da je upravo iz ove kuće krenula i ona priča žitne lađe u Karlovcu, koja je danas jedna prekrasna turistička priča, ne samo u našem gradu, nego i šire, kazao je Mandić.

Mandić je kazao da će se upravljanje ovog objekta, kada bude gotov, ponuditi Kulturno umjetničkom društvu “Rečica”. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski