Prvi Karlovački

Građanska inicijativa Lex franak organizira javno okupljanje “Glas Upozorenja”

19.02.2019

Mozaik

Javno okupljanje bit će subotu pred Vrhovnim sudom u Zagrebu, a organiziran je i polazak iz Karlovca

U subotu, 23. veljače, bit će održano pred Vrhovnim sudom u Zagrebu javno okupljanje “Glas Upozorenja”, koje organizira Građanska inicijativa Lex franak.

Građansku inicijativu Lex franak osnovala je grupa građana okupljenih zbog nezadovoljstva dosadašnjim načinima i sporošću rješavanja problema vezanih uz sve kredite u švicarskim francima te zbog neujednačene sudske prakse i tromosti sudova na svim razinama, od općinskih nadalje. Posebno su članovi inicijative razočarani Vrhovnim sudom koji odgađa odluku o pravu na obeštećenje onih građana koji su, iz egzistencijalnih razloga, bili prinuđeni konvertirati kredite u “švicarcima”, a takvih obitelji je više od 55 tisuća. Dužnici okupljeni u Građansku inicijativu Lex franak u svom budućem djelovanju tražit će suradnju od Vlade Republike Hrvatske da donese zakonsko rješenje kojim bi se konačno u potpunosti riješio problem svih kredita u švicarskim francima te drže da je dosadašnje nerješavanje problema razlog za konačnu intervenciju državne vlasti da zaštiti svoje građane zakonskom regulativom. Zakonsko rješenje koje će Građanska inicijativa zahtijevati od zakonodavne i izvršne vlasti zaista bi trebalo biti sveobuhvatno, prvenstveno iz razloga jer bi se na takav način izbjegli financijski troškovi građana, zatrpanost sudova sudskim sporovima, a država bi, u konačnici pokazala kako joj je u interesu pravna sigurnost svih njenih građana i kako niti jedan pravni subjekt, pa tako ni banke ne mogu niti smiju biti iznad prava i dostojanstva građana.

-Pridružite nam se pred Vrhovnim sudom u Zagrebu, na Zrinjevcu, točno u 5 do 12. Na skupu će govoriti veterani “Frankeri”, dugogodišnji borci za pravo i pravdu svih dužnika kredita u švicarskim francima Božo Ivošević, Damir Šlogar i drugi. Nakon okupljanja pred Vrhovnim sudom, prosvjednom šetnjom sudionici okupljanja uputit će se do Markovog trga pred Vladu, jer držimo da  zastupaju interese svojih građana. Osjećate li pravnu nesigurnost u vlastitoj domovini, jeste li blokirani, ovršeni, poniženi, osiromašeni zbog nepoštenih kredita, nezadovoljni radom sudova i sudaca, stavom politike, ako je ugrožena egzistencija vaša i vaših obitelji, recite dosta je, kazala je Karlovčanka Dijana Dorontić, koja je sudjelovala u osnivanju Građanske inicijative Lex franak.

Građanska inicijativa Lex franak poziva sve građane, pa tako i građane Karlovačke županije, da se pridruže borbi za pravdu i dostojanstvo.
-Iz Karlovca organizirano krećemo u Zagreb, između 9 sati i 9 sati i 30 autobusom, ovisi o broju prijavljenih koji dolaze iz Dalmacije i Istre ili vlastitim prijevozom ili vlakom, grupne karte su povoljnije. Nemamo financijskih sredstava za autobus iz Karlovca. Građanska inicijativa Lex franak osnovana je 9. veljače ove godine u Zagrebu. S obzirom da smo tek osnovani, na razini Republike Hrvatske, nadam se da ćemo u Katlovcu od gradske vlasti dobiti pomoć u budućem radu, a posebno jer su dio vladajuće koalicije. Kao bivša aktivistica Udruge Franak bila sam zadovoljna suradnjom s Gradom Karlovcem, rekla je Dijana Dorontić.

Svi zainteresirani za odlazak na okupljanje u Zagreb mogu se javiti Dijani Dorontić na broj 091/534 9212 i na Facebook stranicu Gradanske inicijative Lex franak. (b.o.)