Prvi Karlovački

EU projekt „Susret s rijekom“ – Nova šetnica na desnoj obali Korane spojit će Aquatiku i drveni most

11.04.2019

Karlovac

U sklopu projekta bit će uređena i nova šetnica uz Kupu u Ozlju kao i kod Đulinog ponora u Ogulinu

Šetnica uz Koranu u Karlovcu, zatim uz Kupu u Ozlju te tematska park šetnica pored Đulinog ponora u Ogulinu dio su projekta „Susret s rijekom“, a danas su na drvenom mostu na Korani uručeni i prvi ugovori izvođačima radova.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a koliko je vrijedan izvijestio je zamjenik ravnatelja Javne ustanove Razvojna agencija Karlovačke županije Krunoslav Kralj.

Radi se o projektu koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 9,2 milijuna kuna. Nositelj projekta je Karlovačka županija, partneri projekta su gradovi Karlovac, Ozalj, Ogulin, turističke zajednice gradova Ogulina i Ozalja te Javna ustanova Razvojna agencija koja je zadužena za operativnu provedbu ovog projekta.

Uz spomenute, partner je i Javna ustanova NATURA VIVA. Ova će šetnica interpretirati NATURA 2000 područja odnosno prirodnu baštinu Karlovačke županije s naglaskom na NATURA područja – Korana nizvodno od Slunja, Kupa na području Karlovačke županije i Ogulinsko-plaščansko područje gdje se nalazi Đulin ponor.

Predstavnica Ozlja, pročelnica gradskog Jedinstvenog pravnog odjela Lidija Bošnjak napomenula je da Ozalj od projekta očekuje konkretne rezultate u turizmu.

Grad Ozalj očekuje da će ojačati svoje turističke potencijale u centru Ozlja, da ćemo još bolje povezati Stari grad Ozalj i hidrocentralu, zbog čega najviše dolaze turisti. Nadam se da će broj posjetitelja biti još veći. Prošle godine Zavičajni muzej bilježi gotovo 17 tisuća posjetitelja. Ovako to treba raditi. Treba raditi zajednički na projektima. Moglo bi se reći da je ovo uvod u jedan puno veći projekt za koji je potpisan sporazum ovih dana između Grada Karlovca, Grada Duge Rese i Grada Ozlja na izradi i provedbi strategije većeg urbanog područja Karlovca.

Poseban naglasak u projektu je na načinu prezentacije edukativnih sadržaja korištenjem moderne tehnologije putem multimedijskih sadržaja, koji će posjetiteljima pružiti jedinstvenu priliku da na osobnoj razini dožive rijeke i cjelokupnu biološku raznolikost Karlovačke županije. Na to se osvrnula i zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.

Ovo je jedan projekt u vrijednosti nešto većoj od devet milijuna kuna za tri grada koji zapravo povezuje sportsko-rekreativne sadržaje s edukacijskim sadržajima. Čuli smo već da je riječ o pješačkim stazama, biciklističkim stazama, ali ono što bih htjela istaknuti da se život iz rijeke, u rijeci i oko rijeke prenosi na digitalne panele. To je jedan posebni dio sadržaja da mi posjetiteljima, djeci i odraslima koji će dolaziti na te šetnice omogućujemo edukativni sadržaj i to je jedan dodatni sadržaj nastavnom planu i programu rada i u osnovnim i u srednjim školama.

Dodala je kako je za ozaljski dio projekta za neprihvatljivi dio troškova Županija izdvojila sredstva iz Razvojnog fonda.

Prva faza projekta je izgradnja karlovačke šetnice uz Koranu, koja je vrijedna oko 3,5 milijuna kuna rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Mi smo danas potpisali ugovor o izvođenju radova s tvrtkom Arkada, koja će izvoditi radove na pješačkoj stazi i s tvrtkom ENA koja će izvoditi radove vezane uz javnu rasvjetu, odnosno ambijentalnu rasvjetu. Karlovački dio projekta je zamišljen na način da šetnica spoji Aquatiku s drvenim mostom. Unutar same šetnice će biti instalirana javna, odnosno ambijentalna rasvjeta. Vjerujem da će posebno biti atraktivna rasvjeta drvenog mosta. Zaista se nadam da ćemo s ovom šetnicom i fizički zagrliti Koranu, jer ćemo moći zaokružiti cijeli ovaj potez od Foginovog kupališta do drvenog mosta. Mislim da će to i nama u Karlovcu biti atraktivno, ali sam uvjeren i svim posjetiteljima Aquatike, ali i svih ostalih atrakcija u Karlovcu, zaključio je Mandić.

Najavio je da će tvrtke izvođači biti uvedene u posao je 18. travnja, a šetnica bi trebala biti gotova do Dana piva, ali nije otkrio termin održavanja te manifestacije. (kb)