Prvi Karlovački

“Dijalog” s karlovačkim i dugoreškim srednjoškolcima-maturantima uoči izbora za EU Parlament

10.12.2018

Karlovac

Mladi su ti koji će ponijeti budućnost Europe, oni će u takovoj Europi živjeti i sigurno od početka imaju pravo sukreirati europske politike

Europe Direct centar Karlovac u suradnji s Predstavništvom EU Komisije u Hrvatskoj danas je u Gradskoj Knjižnici Ivan Goran Kovačić organizirao „Dijalog s građanima“ kojeg je vodio i predstavio voditelj predstavništva Branko Baričević.

-Dijalozi s građanima u ovom slučaju karlovačkim srednjoškolcima – maturantima iz pet karlovačkih i dugoreškom srednjom školom, njih gotovo 90-tak, koji će iduće godine steći pravo izlaska na izbore, za cilj imaju potaknuti mlade na promišljanje o budućnosti Europe, ukazati im na brojne mogućnosti koje im EU pruža te ih potaknuti na kreiranje svoje budućnosti kroz izlazak na izbore za EU Parlament koji će se održati u svibnju iduće godine, rekao je uoči početka Dijaloga Branko Baričević. Do ovog karlovačkog Dijaloga, diljem Europe već ih je održano oko 1300 jer želimo čuti mišljenja raznih generacija, pogotovo mladih ljudi.

-Stvarno želimo čuti ljude i zanima nas njihovo mišljenje, a pogotovo želimo čuti što nam mladi ljudi imaju za reći, pogotovo uoči izbora za zastupnike EU Parlamenta koji će se održati iduće godine od 23. do 26. svibnja. Kako je nama važno toliko bi i njima trebalo biti važno tko će ih zastupati u Parlamentu, jer u konačnici oni su ti koji će ponijeti tu budućnost Europe, oni će u takovoj Europi živjeti i sigurno od početka imaju pravo sukreirati europske politike.

Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje zainteresiranost/ nezainteresiranost naših sugrađana za rad europskih institucija te imamo li mogućnost direktno i na koji način utjecati na europske politike Baričević kaže.

-Oni koji žele oni mogu, ali treba to u našim glavama promijeniti, taj bi čip trebalo promijeniti. Kod nas je uvriježeno da se politika živi svaki dan, sastavni je dio života, komentira se sve i svakoga, ne bira se ni mjesto ni vrijeme, od obiteljskih ručkova do kave u kafićima, ali onda kad dođu izbori, tek 20 posto ih izađe na izbore, pa se dogodi paradoks, da 20 posto građana dizajnira političku situaciju u zemlji. Za razliku od naše zemlje, u nekim dugim demokracijama izlazak na izbore je obaveza, koja ako se ne poštuje, sankcionira građane, jer se smatra da je izlazak na izbore građanska dužnost i obaveza da se kaže što tko misli, što se očekuje i koja se očekuje od i na vlasti. Nadam se da su ovi europski izbori svojevrsno vježbanje demokracije i drago mi je da će se u njih uključiti i Vlada a i mi kao institucija EU, a kampanju ćemo raditi sve do trenutka dok ne počne „prava“ kampanja, odnosno do travnja, kad kampanju počinju političke stranke, jer mi ne želimo utjecati na izbor i svjetonazor građana. Ali svakako želimo ojačati svijest o tome da bi svi građani s pravom glasa morali izaći na zbore i na taj način reći što žele i misle, zaključio je Baričević. (rb)

Foto: Igor Čepurkovski