Prvi Karlovački

Danas se obilježava Svjetski dan kazališta

27.03.2019

Kultura

Datum Svjetskoga dana kazališta, koji se obilježava danas, određen je 1961. godine, a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. 

Svjetski dan kazališta kazališnim je ljudima prilika da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu. Na taj dan u kazalištima se prije predstava čitaju poruke, a u nekim je kazalištima ulaz na predstave besplatan. Od 1962. godine, na dan 27. ožujka, ITI (International Theatre Institute) organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961. a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta. Dovoljno ih je spomenuti tek nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel i dr. Ove je godine autor međunarodne poruke Carlos Celdran, redatelj, dramatičar i sveučilišni profesor kazališne režije, rođen 1963. na Kubi. Godine 1996. godine osniva svoju kazališnu trupu pod imenom Kazalište Argos u kojem njeguje europski klasični repertoar (Ibsen, Strindberg, Brecht, Beckett) te postavlja suvremene latinoameričke autore. Dobitnik je mnogih kazališnih nagrada. Danas režira, predaje i vodi svoj vlastito kazalište. Autor hrvatske poruke je Ozren Prohić redatelj koji je režirao gotovo u svim kazalištima u Hrvatskoj, a njegova poruka glasi:

 

“U vrijeme nerazumnih politika
kazalište nek bude realnost.
U vrijeme nerazumnih zabava,
kazalište nek bude prostor mišljenja.
U vrijeme izgubljenosti,
kazalište nek bude prostor maštanja.
… i što smo dalje od prostora mogućnosti, to smo bliže prostoru kazališne mašte…
Ne zamagljujmo se.
… nema prostora u kojem ćemo se zrcaliti,
nema prostora u kojem ćemo dati otpor,
nema prostora u kojem ne možemo…
…. postoji prostor kazališta,
u kojem nećemo dati da nam oduzmu odlazak među oblake..
Kazalište je sloboda,
i kada se propituje i kada nije propitano,
ono je sloboda,
sloboda sama…
Sablast kazališta kruži u svijetu koji se gubi,
koji je pogubljen…
… u prostoru kazališta sve je moguće,
moguće je biti negdje drugdje…
… dok zrcalimo svijet i dok smo drugi..
… dok kritiziramo viđeno u svijetu, iako viđeni…
… dok dopiremo do svijeta i dok izgledamo kao da nas nije briga…
Kazalište postaje i opstaje,
i dok su drugi danas, danas smo mi drugi.”

Povodom Svjetskog dana kazališta, Gradsko kazalište Zorin dom, Glazbena škola Karlovac i Studio 23 pripremili su koncert naziva Francuski poljubac – ples kroz stoljeća koji će se održati večeras u 20 sati.