Prvi Karlovački

Cigarete od danas skuplje za dvije kune

03.12.2018

Mozaik

Uredba o trošarinama na duhan i duhanske danas stupila na snagu, a time se u državnom proračunu godišnje očekuje 355 milijuna kuna više.

Vlada RH je na sjednici u petak prihvatila Uredbu o povećanju trošarina na cigarete koja je danas stupila na snagu, a cigarete su time poskupjele maksimalno dvije kune. Tako će najjeftinije cigarete koštati 24, a najskuplje 31 kunu, što je za pušače koji pušte kutiju cigareta na dan, mjesečno povećanje od 60 kuna, a na taj način, od većih trošarina godišnje se u proračunu očekuje dodatnih 355 milijuna kuna.

Podsjetimo, prema prijedlogu Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, predviđaju se više trošarine na duhanske proizvode od važećih, temeljem kojih, a kako je rekao državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić u petak, maloprodajna cijena cigareta ne bi smjela poskupiti za više od dvije kune po kutiji.

Ovom se Uredbom utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 310 porasti na 335 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina ostaje ista, na 34 posto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete povećava se za 59 kuna, sa sadašnjih 696 kuna na 755 kuna za 1000 komada cigareta. Također, Uredbom se propisuje da trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta iznosi 600 kuna za jedan kilogram, kao i na ostali duhan za pušenje.

Do ovog je poteza došlo zbog usklađivanja s uredbama Europske unije, a hoće li on rezultirati  smanjenjem broja pušača ili će Hrvati ipak kupovati cigarete, ostaje vidjeti.

(večernji.hr)