Prvi Karlovački

Broj obrta u Karlovačkoj županiji u stalnom je porastu

18.04.2019

Županija

Održana treća sjednica Skupštine Obrtničke komore Karlovačke županije

Treća sjednica Skupštine Obrtničke komore Karlovačke županije održana je večeras u Obrtničkom centru. Izvješće o radu u 2018. godini podnio je predsjednik komore Darko Stanković. Najvažnija činjenica je da je zaustavljen trend pada broja obrta i da se taj broj sada povećava.

-Ono što je najznačajnije to je stabilizacija broja obrtnika, znači da smo zaustavili trend padanja broja obrtnika. Sada se iz godine u godinu taj broj povećava. No. Moram reći da sporo rastemo, a brzo smo padali. To znači da imamo kvalitetu i sada se godišnje otvara po desetak novih obrta više, nego prijašnjih godina. Bilježimo od 31. prosinca 2018. godine konstantan porast broja obrtnika. 9. travnja imali smo 1.873 obrta u Karlovačkoj županiji, koji su aktivni, kazao je Stanković.

Po svemu sudeći kriza obrtništva u Karlovačkoj županiji je prošlost, no Darko Stanković je istaknuo da problema ima, a najveći je manjak kvalitetne radne snage.

-Ja bih rekao da je kriza iza nas, što se tiče financija, nema niti krize financija, niti krize posla, niti krize naplate. Dakle, nema financijske krize koja je bila prisutna godinama, ali imamo pomanjkanje kvalitetne radne snage, dakle nedostaje nam djelatnika. Prema statističkim podacima u Karlovačkoj županiji 2,16 uposlenih je po obrtu i kada se to pomnoži s brojem obrta dobije se broj od 4.500 osoba koje žive od obrtništva. Kada se dodaju i članovi njihovih obitelji, onda je taj broj puno veći. U Karlovačkoj županiji najviše su zastupljeni uslužni obrti, kojih je 44,3 posto, proizvodnih obrta je 19,5 posto i dalje su ostali obrti, rekao je Stanković.

Sjednici su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Karlovačke županije Željko Fanjak i pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Karlovca Stjepan Mrežar. (b.o.)