Prvi Karlovački

Biserka Schmuck: „Što je s Gupčevom lipom iz kruga Zelenila?”

13.02.2019

Karlovac

Umjesto da se nakon što je Gupčeva lipa nominirana za europsko stablo godine i mi u Karlovcu ponosimo tim stablom i posluži nam kao turistička atrakcija, stablo Gupčeve lipe u krugu Zelenila navodno se osušilo, a za druga dva takva mlada stabla u arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole se niti ne zna, poručila je danas novinarima naša sugrađanka Biserka Schmuck.

Rekla je kako je Grad Karlovac 2012. godine klon Gupčeve lipe dobio na poklon od Hrvatskog novinarskog društva, a ona je kao izuzetno mlada biljka potom dana na čuvanje tvrtki Zelenilo koje ju je iste godine posadilo u krug tvrtke, a ona se navodno kasnije posušila.

To je trebalo biti samo na paženju i maženju i trebalo je voditi kompletnu evidenciju o tome. Drvce koje je tek te godine zapravo cijepljeno stavljeno je  odmah u slobodni prostor, a pitanje je koliko se zalijevalo, koliko se čistio korov, je li mu sunce bilo prejako, kakva je bila sljedeća zima?…sve je to taj klon uništilo i grad Karlovac više nema Gupčeve lipe.

Čudi ju što u Naturi vivi o tome ništa ne znaju iako im je, kako napominje, zakonska obveza brinuti i o rijetkim vrstama drveća.

-Očito je da nitko ne vodi evidenciju. Ja želim kompletnu dokumentaciju o tome kada su u Zelenilu pismeno dobili odobrenje da to posade u svoj park, kada su biljku točno posadili, gdje je ta lipa, koliko su ju pratili, pazili i da mogu povjerovati da to što mi pokazuju prstom uistinu je Gupčeva lipa, inače će tražiti da se preispita genetski materijal i to na njihov trošak, poručila je između ostalog Schmuck. (sl

Foto: S. Laić