Prvi Karlovački

Arheolozi u Radićevoj pronašli kaponir- preteču bunkera

17.04.2019

Karlovac

Trenutna arheološka istraživanja koja se provode na početku Radićeve ulice ponovno izazivaju veliko zanimanje građana

Trenutna arheološka istraživanja koja se provode na početku Radićeve ulice ponovno izazivaju veliko zanimanje građana, a o čemu se radi na ovom lokalitetu, danas je javnost upoznata na konferenciji za novinare.

-Arheološka istraživanja u Zvijezdi počeli smo krajem studenog prošle godine, za što je u proračunu Grada osigurano 300 tisuća kuna, među ostalim je izjavila ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac, koji provodi ovo istraživanje Hrvojka Božić. Ovo je četvrta sonda koju smo otvorili, u prve dvije pronašli smo tzv. „nova vrata“ na kraju Radićeve koja se podudaraju sa Planom iz 1845.g. Ovdje smo „otvorili“ Riječka vrata, početak opekama zidanog mosta, uz koji je otkriven zid, a zanimljivo je, dodaje Božić, da u svim sondama ima i pokretnog arheološkog materijala.  

Nakon novih i Turskih vrata otkrili smo još jedna, ovaj puta je riječ o Riječkim vratima koja datiraju iz 19 stoljeća i koja su otkrivena na početku Radićeve ulice u karlovačkoj Zvijezdi rekla je kustosica i voditeljica arheoloških istraživanja Mateja Galetić.

-Uz dva mosna luka, prije nekoliko dana naišli smo na određenu tvrđu strukturu, sličnu zidu na koju je nalegla još jedna struktura, a radi se o podzemnim prostorijama, kaponiru. Inače, što se tiče istraživanja na ovom prostoru, više-manje smo ih završili. Sada slijedi dokumentiranje, kaže Galetić, a nakon svibnja započet ćemo novo sondiranje Radićeve u smjeru trgovine Borovo, čime će završiti ovaj dio arheoloških istraživanja u ovom dijelu Zvijezde.

Riječka vrata upravo su ime dobila prema svojoj funkciji. Naime, kako je Karlovac bio poznato trgovačko središte, sva roba koja bi Kupom dolazila u luku Karlovac, svoj put nastavljala bi kopnenim putem prema Rijeci, pa od tuda i naziv, kaže kustos Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig. S druge strane, pored trgovačkog grda, tadašnja vojna uprava nastoji osposobiti Karlovačku tvrđavu za borbeno djelovanje, pa se u tvrđavu ugrađuju novi obrambeni sadržaji. Jedan od njih je već spomenuti kaponir, opekom zidana struktura, svođeni prostor, koji je služio za obranu od djelovanja artiljerijske vatre, kaže Čulig, pa slobodno možemo reći da je kaponir preteča bunkera. Oni su na Riječikm vratima bili združeni sa konstrukcijom mosta i bili su na neki način na liniji lukova koji nose drvenu konstrukciju mosta koji premošćuje šanac.

Plan upravljanja Zvijezdom kao jedan od ključnih projekata za njezinu revitalizaciju predviđa izmjenu komunalne infrastrukture i već u ovoj godini radit će se na projektu Karlovac II, koji predviđa izmjenu vodovodne i kanalizacijske mreže u kompletnoj Zvijezdi. Prije izvođenja svih radova nužno je bilo u zonama arheologije obaviti istraživanja kako bi imali sve potrebne preduvjete da bi Karlovac II mogao proći kroz Zvijezdu, naglasio je voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Grada Karlovca, Marinko Pleskina.

-Svjesni smo da su ovi nalazi vrlo atraktivni i da se ove podzemne strukture daju valorizirati i u smislu kulture i turističke promidžbe Karlovca i da ćemo kad zavreše sva arheološka istraživanja koja su nam u Zvijezdi još preostala vjerujem da ćemo pronaći adekvatna rješenja koje ova otkrića pružaju. A na koji ćemo način interpretirati ovu vrijednu baštinu još sa sigurnošću ne mogu reći, neke ideje već postoje, ali sve ovisi o završetku arheoloških istraživanja, nakon kojih ćemo donijeti određene zaključke, zaključio je Pleskina.

Arheološka istraživanja provodi Gradski muzej Karlovac pod nadzorom Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Karlovcu.(rb)

Foto: I.Č.