Razgovor: Marijan Šančić, trener Gimnastičkog kluba "Sokol" Karlovac

"2018. godina bila je uspješna za karlovačku gimnastiku"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Gimnastički klub "Sokol" jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u gradu na četiri rijeke. Gimnastika je jedan od prioritetnih karlovačkih sportova, a klub je već godinama u vrhu gradskog i županijskog sporta. I ova godina bila je vrlo uspješna za karlovački gimnastički klub i u rezultatskom i u organizacijskom smislu. Klub već godina organizira ljetni gimnastički kamp u Hostelu Karlovac u Selcu, a kamp je ocijenjen kao jedan od najboljih u ovom dijelu Europe. Sezona je praktički završena, još je preostao nastup na međunarodnom natjecanju u Novom Sadu, a godina će biti završena tradicionalnom akademijom u dvorani Sokolskog doma. O svemu učinjenom u 2018. godini i trenutnoj situaciji u klubu razgovarali smo s trenerom Marijanom Šančićem.

    Kakva je bila 2018. godina za klub?

    -Nikada nismo u potpunosti zadovoljni, uvijek može bolje. Što se tiče sezone, iz godine u godinu sve je teže i napornije, imali smo ove godine puno nastupa. Nama u pravilu kada krene školska godina, krene i sportska godina. Po prvi put smo ove godine, već u devetom mjesecu, nakon početka škole, zatvorili sve grupe i više nismo primali djecu. Svi kapaciteti su nam popunjeni. Dijelimo dvoranu s Osnovnom školom "Braća Seljan" i nemamo termine za neke nove grupe. Radimo tako da je svaki djelić dvorane maksimalno iskorišten. Dvorana je dobro opremljena, Mi svake godine na kraju sezone kupujemo novi set sprava ili strunjača. Svaki dan od 19 sati i 15 minuta svaka strunjača je popunjena i u dvorani je kao u košnici.  

    Jedan od vaših prepoznatljivih projekata je gimnastički kamp u Selcu. Kako je bilo ove godine?

    -Već godinama kamp je maksimalno popunjen. Mi svake godine vozimo kompletno sve sprave iz Sokolskog doma i u Selcu pod šatorom slažemo gimnastičku dvoranu, uz more. To je poseban ugođaj. Nakon završetka kampa spremamo dvoranu, čistimo sprave i postavljamo ih ponovno u Sokolskom domu. To je zaista veliki posao. Kamp je poznat u Europi, u svakom turnusu trenira oko 150 djece, dok jedni treniraju, drugi se kupaju. Ove godine uz stalne sudionike, došli su Austrijanci i Mađari.

    Klub ima sve dobne selekcije, a ima i reprezentativce. Kakva je tu situacija?

    -Nama su najbolji članovi, koji su i reprezentativci, otišli na fakultete. I mi smo sada izašli s novom generacijom, to su dječaci i djevojčice rođeni 2011. godine i pokazali su se kao jako dobri. A reprezentativci su senior Lovro Čorak i Petra Furač. Čorak je na studiju u Rijeci, trenira u Gimnastičkom klubu "Rijeka", a čujemo se svaki dan oko programa. Nakon predavanja svaki dan ide na treninge. Korina Belokleić studira u Zagrebu. I ona je nastavila s treninzima, a to očekujemo i od Petre Furač. Nadam se da će svi oni ostati u klubu, za vrijeme vikenda svi su na treninzima u našoj dvorani. Petra Furač imala je ove godine dva nastupa za reprezentaciju na natjecanjima Svjetskog kupa, u Kopru i u turskom Mersinu. Najbolji rezultat koji je do sada napravila na Svjetskom kupu je ulazak u finale u Mersinu na gredi, gdje je osvojila osmo mjesto.   

    Jeste li zadovoljni nastupima na državnim prvenstvima?

    -Da, osvojene su brojne medalje. Državno prvenstvo u vrhunskoj gimnastici održano je u dva dijela u proljeće i jesen. U svibnju je bilo prvenstvo za mlađe uzraste, nastupili su Matija Tek i Luka Jurčić te su osvojili nekoliko medalja po spravama, ekipno i u višeboju. Matija Tek bio je drugi u višeboju i po spravama, a Luka Jurčić treći u višeboju i na spravama. Rezultati su nam ove godine bolji na državnom prvenstvu, nego prošlih godina. I muška i ženska nova selekcija mladih vježbača bila je uspješna, Fran Šančić bio je drugi u višeboju, a Nera Đurić treća.

    Pokazalo se godinama da roditelji vole upisivati djecu na gimnastiku. Kako to komentirate?

    -S obzirom da je manjak kretanja u kompletnoj populaciji, roditelji su shvatili važnost kretanja. Tri su bazična sporta atletika, plivanje i gimnastika, u Karlovcu nema odgovarajućeg bazena, pa ostaju atletika i gimnastika. Jednostavno djeca moraju proći kroz bazične sportove. Da bi imali ostale jake sportove, moramo imati jake bazične sportove. Zbog toga roditelji dovode djecu na gimnastiku.

    Nedavno ste organizirali natjecanje "Žabica kup" za učenike osnovnih škola. Kako je bilo?

    -Bio je to treći po redu "Žabica kup" u Karlovcu. Prvi su takvo natjecanje organizirali u Nedelišću, to je "Aton kup". Mi smo drugi u Hrvatskoj i moram reći da su nas svi prepoznali i djeca vole doći kod nas na natjecanje. Ove godine nastupilo je više od 400 malih gimnastičara i gimnastičarki na natjecanju u popularnoj gimnastici. To su djeca, koja nisu dugo u gimnastici, a natjecanje je bilo vrlo opušteno. Iz godine u godinu raste broj sudionika, a maksimalan broj bit će oko 500. Naši su članovi bili jako dobri, svi su osvojili medalje.

    Klub dosta ulaže u školovanje sudaca i trenera. Jeste li u tome u vrhu u Hrvatskoj?

    -U Hrvatskoj imamo četiri regije, kada je u pitanju gimnastika. Mi smo u regiji Zapad. Zaista puno ulažemo u edukaciju sudaca i trenera. Zato nemamo problema kod organizacije nekog natjecanja, jer imamo dovoljan broj sudaca. U tom smo segmentu zaista među boljim klubovima u Hrvatskoj.

    Koje vam je još natjecanje preostalo do kraja godine?

    -Nastupit ćemo od 7. do 9. prosinca na velikom međunarodnom turniru u Novom Sadu. Na to natjecanje idemo osmu godinu zaredom. U juniorskoj konkurenciji nastupit će Matija Tek, a u seniorskoj Lovro Čorak, Korina Belokleić i Petra Furač. To je vrlo jako natjecanje, a prijave su zatvorene prije mjesec dana. Nedavno smo bili  u Mariboru na međunarodnom natjecanju "Šalamunov memorijal". Lovro Čorak bio je drugi na ručama, Petra Furač druga na gredi, a Korina Belokleić šesta na gredi i tlu.

    Za kraj godine pripremate završnu tradicionalnu akademiju. Što se može očekivati?

    -Svečana gimnastička akademija bit će održana u Sokolskom domu u subotu, 22. prosinca od 18 sati. Predstavit će se sve selekcije kluba, puno je djece, a očekuje se puna dvorana. Program će trajati oko sat i pol.