Prvi Karlovački

19 vozača isključeno iz prometa zbog alkohola, 192 prekršaja nepropisne brzine kretanja

11.03.2019

Crna kronika

Rezultati pojačanih aktivnosti policije u prometu proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici provodili su pojačani nadzor sigurnosti cestovnog prometa kojom prilikom su iz prometa isključili 19 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola te utvrdili 192 prekršaja nepropisne brzine kretanja. Ujedno, sankcionirali su 16 sudionika zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, osam vozača koristilo je mobitel za vrijeme upravljanja vozilom na nedozvoljen način te je utvrđeno 90 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,26 promila dok je najveća izmjerena brzina kretanja vozila izvan naselja bila 163 km/h.

U proteklom tjednu na području Karlovca, Duge Rese i Vojnića zatečene su četiri osobe koje su ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“.

Naime, utvrđeno je da je 30-godišnji vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,98 promila, a unatrag tri godine u jednom slučaju je već pravomoćno kažnjen za isti prekršaj. Vozač je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 7.500 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od četiri mjeseca.
Za 29-godišnjeg vozača je utvrđeno da je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a unatrag tri godine u sedam slučaja je već bio pravomoćno kažnjen zbog istog prekršaja te je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 45 dana.

Nadalje, 32-godišnjak je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,03 promila nakon što je  već bio isključen iz prometa zbog istog prekršaja te nije postupio prema znakovima policijskih službenika. Za njega je utvrđeno da je unatrag tri godine u jednom slučaju već bio pravomoćno kažnjen zbog istih prekršaja te je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 13.000 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca.

Za 57-godišnjeg vozača, državljanina Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,94 promila, a obzirom da je strani državljanin koji nema prijavljeno prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi Europske unije, vozač je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.000 kuna. Obzirom da vozač nije imao dovoljno novčanih sredstava, novčana kazna mu je bila preinačena u kaznu zatvora u trajanju od 15 dana.